Можем да ускорим изпращането на още военни в Афганистан
Можем да ускорим изпращането на още военни в Афганистан / netinfo

България може да ускори подготовката на допълнителния военен контингент в състав от 200 души за Афганистан с цел по-ранното му изпращане, казаха за "Дарик" радио източници от Министерството на отбраната.

Според визията на Генералния щаб за задграничните мисии на армията 200 военни трябва да заминат допълнително през лятото на 2007-а за участие в многонационалните сили ISAF под командването на НАТО.

Сега България има малко повече от 120 военни и е водеща страна при охраната и експлоатацията на кабулското летище. Председателят на Военния комитет на алианса, канадският генерал Раймон Ено, призова страните-членки на НАТО да изпратят допълнителни военни части в Афганистан, където в момента тече операция "Медуза" за прочистване на южните провинции от талибански бойци.

При добра финансова обезпеченост на подготовката, 200-те българи могат да заминат на мисия още в първите месеци на следващата година, но страната ни на този етап не би отстъпила от позицията си нашия контингент да бъде дислоциран в Кабул. С изпращането на допълнителния контингент и предаването на командването на летището в Кабул през декември общата численост на военните ни в Афганистан ще бъде около 270 души.