Министър Йовчев даде Цветанов на прокуратурата
Министър Йовчев даде Цветанов на прокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Министър Йовчев даде Цветанов на прокуратурата
73609
Министър Йовчев даде Цветанов на прокуратурата
  • Министър Йовчев даде Цветанов на прокуратурата

Прокуратурата да разследва Цветан Цветанов за клевета по адрес на МВР. За това настоява вътрешният министър Цветлин Йовчев в писмо до главният прокурор Сотир Цацаров. Повод за искането станаха изказвания на депутата от ГЕРБ, че справката на МВР за срещите му с Делян Пеевски от времето, когато беше силов министър, е фалшифицирана.

От Държавното обвинение съобщиха за Дарик, че проверка ще бъде извършена, тъй като към момента има данни, че срещите са били много над 40 на брой . Срещу екссиловия министър в момента се водят три дела, две от които вече приключиха на първа инстанция.

Първата справка, която трябваше да покаже колко пъти Цветанов се е срещал с депутата от ДПС и медиен магнат във ведомствената сграда на ул. „Шести септември", беше поискана от в. „Капитал" чрез ЗДОИ. В отговор обаче, от МВР отказаха да направят проверката с аргумента, че Делян Пеевски, в качеството си на една от страните в спора, не бил съгласен.

Няколко месеца по-късно скандалът се разгоря с пълна сила, след като на 12 февруари самият Пеевски се похвали, че разполага със спорната информация, специално предоставена му от вътрешното министерство. Депутатът заяви, че е посещавал 40 пъти централната сграда на МВР в периода 2009-2013 година, за да се срещне с тогавашния министър, дори по-късно уточни, че е бил викан от Цветанов навръх рождения си ден.

Ответната реакция не закъсня и само след ден преди едно от делата си в съда Цветанов безкомпромисно нарече всички твърдения на Пеевски „абсурдни": „Абсурдно е това да е вярно. Всяко едно влизане в министерството минава през регистрирането в съответните дневници, които има долу. Справката не е вярна, защото нека да посочат датите, часовете и дните, в които са били осъществени тези срещи".

В скандала между двамата депутати не за пръв път беше намесен и главният прокурор Сотир Цацаров, който според Пеевски, по „ултимативно настояване" на Цветанов, е трябвало да назначи за своя заместничка прокурор Ася Петрова.

Обсъждането на кадровите решения, по разказа на медийния магнат, станало по време на прословутата среща между него, Цветанов и Цацаров, за която се разбра за пръв път миналата година по време на остър скандал в Народното събрание. В крайна сметка в редица медийни изяви Цветанов продължи да настоява, че Пеевски му е гостувал в централата на министерството само седем пъти и дори наскоро уточни, че в регистрите на МВР са дописвани неверни данни.

Отговорът на въпроса, дали доскорошният ръководител на МВР ще отговаря за клевета по адрес на ведомството, е в прокуратурата, която от своя страна трябва да установи дали с твърденията си Цветанов е извършил престъпление.

От Държавното обвинение заявиха за Дарик, че в хода на проверката ще бъдат разпитани служители на МВР, както и свидетели, тъй като имало сведения, че скандалните срещи били много над 40.