/ БТА
"На 16 февруари се случи това, което мнозина смятаха за неизбежно, други все пак считаха за немислимо. Според официалната информация от Кремълския режим Навални почина, но може би само най-преданите на режима не могат да произнесат истината. Навални беше убит. Той умря в следствие на години мъчителни условия като политически затворник, липса на медицински грижи, съчетани с постоянен психологически тормоз". Това заяви депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев от парламентарната трибуна.

"За трите години откакто е зад решетките, прекара в наказателния изолатор повече от 300 дни. Многократно хора от екипа му и правозащитници предупреждаваха, че здравето му устойчиво се влошава и може да умре в затвора, но специалното отношение към лидера на руската опозиция продължи повече от цяло десетилетие", добави Минчев.

Христо Грозев: След смъртта на Навални може да започне цяла вълна от репресии и убийства

Той напомни, че през 2013 г. Навални беше осъден за присвояване на средства, но хората са излезли на протест и присъдата е смекчена на условна. През 2021 г. Навални беше задържан на московското летище при пристигнето си от Германия, беше осъден на затвор за нарушаване на предхождащата присъда - нищо, че през това време беше лекуван в германска болница след умишлено отравяне в родината си", каза Минчев и уточни, че в последствие опозиционерът на Путин е осъден на 19 години затвор по чисто политически обвинения.

"Навални беше убит от страх. В страна, в която политическият елит в продължение на години отглежда и култивира политическа безалтернативност, Навални беше алтернатива, както беше Борис Немцов. Навални завеща на сънародниците си да не се страхуват. Днес Русия на Путин е диктатура на терора", каза Минчев и заяви, че ПП-ДБ внасят проект на декларация по тази тема, която се надяват да бъде подкрепена от парламента. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС