Международното сътрудничество е в основата в борбата с киберпрестъпността
Международното сътрудничество е в основата в борбата с киберпрестъпността / www.sxc.hu

Над 100 прокурори, следователи, съдии и полицейски служители, са обучени в рамките на проекта "Развитие на българската платформа за борба с киберпрестъпността". С 6 пъти или до 30 000 месечно са се увеличили посещенията на сайта Cybercrime.bg, обяви зам.-вътрешният министър Димитър Георгиев. Той подчерта, че за борбата с киберпрестъпността от особено значение е международното сътрудничество. Около това мнение се обединиха и италианският посланик Марко Кончели и френският посланик Филип Отие.

Марко Кончели съобщи, че през последната година благодарение на съвместните българо-италиански действия са задържани над 100 души от престъпния свят.

Според Филип Отие киберпрестъпниците стават все по-големи професионалисти, като често действията им са от името на организации. Френският посланик подчерта, че посегателствата в нета стават все по-сложни и продължителни.

По данни на Интерпол повече от 20% от киберпрестъпленията са познати или декларирани, допълни Филип Отие. Той посъветва сърфиращите в интернет да сменят регулярно паролите си.

В Министерството на вътрешните работи бяха представени резултатите от проект „Развиване на българската национална платформа за борба с киберпрестъпността", изготвен по специфичната програма „Превенция и борба с престъпността" /ISEC/ на ЕС. Бенефициент по изпълнението на проекта е Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" - МВР, а партньори - италианската Пощенска и комуникационна полиция-МВР, Централна дирекция на съдебната полиция - Франция - в частност Централна служба за борба с технологичните и информационни престъпления и комуникациите, Международната академия за обучение по киберразследвания.