Методите в интернатите правят децата жертви
Методите в интернатите правят децата жертви / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Много е важно да има административна реформа в съда и да има специализирани състави, които да разглеждат дела свързани с деца, заяви Георги Богданов, изпълнителен директор Национална мрежа за децата. Богданов взе участие в дискусия между неправителствените организации и представители на съдиите за проблемите в съдебната система и начините за тяхното решаване.

По отношение на детското и младежкото правосъдие, системата на правораздаването е изключително остаряла, коментира Богданов и напомни, че децата продължават да се наказват според разпоредбите на Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, който е създаден през 1958 г. „Когато детето застава в съдебна зала за него това е изключително стряскащо. Докато стигне до нея обаче то е разпитвано 7 или 8 пъти и така детето преживява болката и травмата от това, което е преживяло многократно”, каза още той.

Богданов напомни значението на въвеждането на „сините стаи” в съдилищата - местата, в които детето да разкаже за това, което му се е случило в много по-спокойна и неформална обстановка.

„Не може 9-годишно дете, което е проституирало или е извършило грабеж, да бъде третирано като престъпник. То много често е подтикнато от възрастен да направи това. Системата по-скоро взема детето от родителите и го вкарва в интернат, и така започва да действа срещу детето, а възрастните остават ненаказани”, коментира още той, цитиран от БГНЕС.

Методите, които се използват в интернатите, са изключително остарели и по-скоро правят децата жертви, убеден е той. Богданов подчерта, че трябва да се развият услугите за деца-извършители на престъпления и деца с трудности в поведението.