Медиците се завърнаха у дома, президентът ги помилва
Медиците се завърнаха у дома, президентът ги помилва / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
След осем години затвор българските медици и палестинският лекар се завърнаха в България с френския правителствен самолет. В 9,45 ч те кацнаха на българска земя, придружавани от съпругата на френския президент – г-жа Сесилия Саркози и еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

На летището медиците бяха посрещнати от президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински. Малко след това стана ясно, че президентът е подписал Указ за тяхното помилване.

Дарик радио и информационният сайт DarikNews.bg бяха първите български медии, които още през нощта съобщиха, че медиците се завръщат в родината.

Повече от 100 души очакваха медиците и палестинския лекар пред входа на правителствения ВИП на летище София. Някои от тях прекараха часове на открито на температура от повече от 35 градуса, за да видят медиците дори за секунди.

Петнадесет минути преди 10 ч на 24 юли 2007 година българските медицински сестри Кристияна, Нася, Валя, Валентина и Снежана, както и двамата лекари – Здравко Георгиев и Ашраф Хаджуч, стъпиха на българска земя. С това завърши тяхната повече от осемгодишна сага, в която имаше незаконни арести, мъчения, абсурдно обвинение в умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца, издадени смъртни присъди и тяхната замяна с доживотни.

„Не можем да повярваме на това, което се случва”, бяха първите думи на завърналите се у нас българки.

Повече от 10 минути медиците ни и техните близки се прегръщаха пред френския правителствен самолет, от който слязоха и ВИП-персоните – първата дама на Франция Сесилия Саркози, еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и нейният специален пратеник за разрешаването на казуса с българските медици в Либия – Марк Пиерини. На пистата всички пътници на специалния самолет бяха посрещнати от тримата държавни мъже на България – президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и председателя на НС Георги Пирински.

Първият български политик обаче, който стисна ръцете на медиците ни, бе министърът на външните работи Ивайло Калфин. Минути по-късно именно той съобщи на сънародниците ни, че българският държавен глава, убеден в тяхната невинност, ги помилва.

Веднага след прочитането на съобщението, президентът отиде да поздрави медиците. Още на летището Георги Първанов приветства успешната развръзка на случая. Президентът Първанов благодари на всички наши партньори и приятели, на държавни и правителствени ръководители, на неправителствени организации и на цялото българско общество за проявената от тях солидарност и подкрепа.

Държавният глава оцени високо активната роля на европейските ни партньори и лично на президента Никола Саркози, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер. Първанов отправи благодарност и към съпругата на френския президент Сесилия Саркози за личната й ангажираност.

Президентът Георги Първанов направи обръщение по повод освобождаването на българските. В обръщението си президентът заяви: „В този момент се преплитат много силни чувства – на радост, на облекчение, на удовлетворение от това, че те вече са сред нас. Всички тези чувства се съпровождат, разбира се, и с много въпроси, които ние, българите и нашите приятели по света, сме си задавали през целия този период. Тепърва ще последват анализите и задълбочените оценки, но все пак отговори трябва да бъдат дадени и днес. Подписах указа със съзнанието за невинността на медиците ни; с разбирането, че истински справедливо можеше да бъде единствено оправдателното решение. За съжаление, либийският съд не се съобрази с неоспоримите юридически и научни доказателства за невинността на медиците. Не бяха отчетени крещящите нарушения на човешките права на нашите сънародници. И смъртната присъда, и трансформацията й в доживотна, прикриват истинските причини за възникването и разпространението на СПИН-епидемията в Бенгази. Ние, българите, платихме тежка цена за тази свобода.”

Завръщането на медиците ни от Либия е пряк резултат от концентрираните усилия на българската държава през последните години и на членството ни в Европейския съюз - на солидарността му с нас и на това, че партньорите ни застанаха много твърдо зад нашата кауза. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев, който приветства с "добре дошли" на летище София медиците ни. Битката беше продължителна и много мъчителна за всички, най-вече за медиците; важното сега е, че всичко приключи успешно, допълни той. Драмата свърши, вече сте у дома, вече сте свободни хора, каза премиерът Станишев на завърналите се медици.

От своя страна еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер отбеляза, че дължим радостта от този хуманитарен успех на колективните усилия на ЕС и по-конкретно на ролята на Франция. Това се дължи на усилията на ЕС и на България, посочи тя, като отбеляза и усилията на председателствата на Великобритания, Германия, Португалия, Франция.