/ БГНЕС
Медицинските сестри продължават протестите
100923
Медицинските сестри продължават протестите
  • Медицинските сестри продължават протестите
Медицинските сестри продължават протестите си докато не бъдат изпълнени всичките им искания. Разпъването на палатков лагер пред здравното министерство също не е изключено, стана ясно по време на среща на здравните работници с омбудсмана Мая Манолова, от която те получиха пълна подкрепа.
 
Междувременно здравният министър Кирил Ананиев призна, че по брой медицински сестри на глава от населението сме на предпоследно място в Европа, като след нас е единствено Гърция.
 
Медицински сестри в цялата страна излязоха на протест (ОБЗОР)

Основните искания на сестрите са свързани с промяна в заплащането и промяна на условията на труд. Те обаче бяха подкрепени и от представители на акушерките, фелдшерите и физиотерапевтите. Тяхното искане, с което ще излязат на протест, е за промяна на Закона за съсловните организации, така че да бъде създадена отделна организация за всяко съсловие.
 
Омбудсманът Мая Манолова определи исканията като абсолютно справедливи и допълни, че е имала среща с ресорния министър Кирил Ананиев, по време, на която той е поел ангажимент да изпълни исканията на протестиращите в определения от него 20-дневен срок.
 
Медицинските сестри са готови за палатков лагер пред МЗ

Самият Ананиев пред парламентарната здравна комисия подчерта, че 71 общински болници ще получат 18 млн. лева, с които ще бъдат увеличени заплатите на персонала.