Масларова: Целта на България е да стане център за развитие на човешките ресурси
Масларова: Целта на България е да стане център за развитие на човешките ресурси / netinfo

България да се превърне в регионален център за развитие на човешките ресурси. Така социалният министър Емилия Масларова формулира крайната цел на инициативата Седмица на социалната политика, която ще се проведе в столицата от 26-ти до 30-ти май. Тя ще бъде предшествана от еднодневната регионална конференция „Развитие на човешките ресурси”.

Седмицата на социалната политика ще бъде посветена на равните възможности, трудовия пазар и общите за балканските държави социални проблеми. За решаването им България ще се включи в съвместни проекти от тази есен, обясни министър Емилия Масларова и добави:

„Директивата за работното време, тя е доста противоречива за по-богатите и по-бедните в ЕС. Имаме неща, които трябва да си урегулираме – за движението на хората на пазара на труда, за временната заетост, за динамиката, за спазването на осигурителните права".

В едноседмичната инициатива ще участват еврокомисарят по заетостта Владимир Шпидла и социалните министри на европейски и балкански държави. България ще подпише споразумения за социално сътрудничество с Франция и Белгия, а конференцията ще завърши с декларация на държавите от Югоизточна Европа.