Маскирани откраднаха около 60 000 лв. от банка в София
Маскирани откраднаха около 60 000 лв. от банка в София / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Маскирани откраднаха около 60 000 лв. от банка в София
57860
Маскирани откраднаха около 60 000 лв. от банка в София
  • Маскирани откраднаха около 60 000 лв. от банка в София

Дързък банков обир бе извършен в центъра на столицата. Около 8.30 ч. двама въоръжени, маскирани мъже нахлуват в офиса на банка „Алианц” на бул. „Дондуков” 123, малко преди моста Чавдар. Те завързват охраната и касиерката и взимат всички налични пари в банката, която току-що е заредена с инкасо-автомобил. Веднага след това крадците се качват на мотори и напускат района преди пристигането на СОТ и полицията. Откраднати са 60 000 лева и валута на стойност около 10 000 лева.

Крадците нахлуват изненадващо сутринта, неутрализират охранителя и заплашват с пистолети касиерката. Тя все пак успява да натисне паник-бутона, но първоначално настъпва объркване от страна на СОТ, откъдето мислят, че тревогата е фалшива и идва от друг клон на „Алианц”. Затова и от фирмата се забавят при обработването на сигнала.

Първи за грабежа съобщават водещите на сутрешния блок „Дарик кафе” Иво Райчев и Михаил Дюзев. „Отидох да проверя какво става пред офиса на банката. Там бяха двете служителки, които си работят всеки ден. Те казаха, че малко преди отварянето на клона двама мотористи с каски са нахлули, взели са парите от касата, вързали са едната служителка и са изчезнали. Това станало за секунди”, разказва Райчев.

Малко след като сигналът за грабежа е подаден в полицията, районът беше блокиран от служители на реда и следователи, които извършиха оглед на мястото. Веднага след обира са били задържани четирима мотористи, разпитани са и са освободени, научи Дарик.

Началникът на отдел „Грабежи” към СДВР Илко Илиев разказа пред Дарик подробности за обира: „Самата служителка не е взела необходимите мерки и вратата на касовото помещение е била отворена. Ако е била затворена, извършителите щяха да бъдат доста затруднени. Най-адекватната реакция е веднага да се натисне паник-бутонът. СОТ-ът да не звъни да пита дали сигналът е фалшив, а да реагира адекватно и служителите му да бъдат подготвени”.

Въпреки че били вързани и заплашени с оръжие, двете служителки на клона и охранителят не са пострадали сериозно. Иван Иванов, председател на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност, обясни в интервю за Дарик, че комуникацията между финансовите институции, частни охранители и МВР е слаба.

Полицейски източници разкриха, че служителите са били вързани непрофесионално със свински опашки. Касиерката и охранителят са успели да скъсат връзките, но бодигардът не е имал време да използва оръжието си, защото маскираните вече били напуснали периметъра, качени на моторите си.

Пред Дарик началникът на отдел „Грабежи” към СДВР Илко Илиев обясни още, че охранителят на банката е бил изненадан и завързан преди да може да използва оръжието си. Илиев добави, че банковите обири са едни от най-трудните престъпления за разкриване поради няколко причини и отнемат голям работен ресурс.

Според източник на Дарик днес представители на банка „Алианц” е трябвало да присъстват на презентация за системи за сигурност във фирма, която е най-големият дистрибутор за системи за сигурност и комуникации България. От банката са искали да закупят нова техника. От фирмата потвърдиха информацията, но отказаха да коментират.

В интервю за Дарик Иван Иванов, председател на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана, заяви, че в ситуация на криза изключително много се наблюдава пестене на мерки за сигурност, което се отразява и на качеството.

До този момент от полицията не могат да се похвалят с напредък по случая. Илиев обаче обясни, че първият разкрит банков обир вече е налице. Той е бил подобен на днешния и е извършен през 2010 г. По подобни случаи обаче се работело много трудно, заради липсата на очевидци.

Маскирани откраднаха около 60 000 лв от банка в София
netinfo

Това е поредният въоръжен грабеж на банков клон, извършен от мотористи. В началото на годината банков клон в Студентски град беше ограбен. Отново мотористи ограбиха бензиностанция в Бухово в края на август. В началото на този месец по сходен начин бяха задигнати доставените пари за пенсии от пощенски клон в Челопечене. До момента няма данни някой от случаите да е разкрит.

„Алианц Банк”-България е универсална търговска банка със седалище в София. Създадена е през 1997 г. Банката приема името на основния си акционер - „Алианц България Холдинг” на 13 октомври 2003 г., като преди това е известна с името ТБ „България инвест”. „Алианц Банк”-България предлага своите продукти в над 100 бизнес и финансови центрове, покриващи цялата страна.