Машините вече чистят снега в столицата, сигналите обаче заваляха
Машините вече чистят снега в столицата, сигналите обаче заваляха / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Машините вече чистят снега в столицата, сигналите обаче заваляха
47897
Машините вече чистят снега в столицата, сигналите обаче заваляха
  • Машините вече чистят снега в столицата, сигналите обаче заваляха

Вече са обработени стръмни и опасни участъци от уличната мрежа в София, съобщават от Столичната община. Започнало е и снегопочистване на трасета на масовия градски транспорт.

В момента снегопочистваща техника работи на бул. „България”. Столичната община е възложила обработка на пътните платна на бул. „Симеоновско шосе”, бул.„Брюксел”, бул. „Драган Цанков”, бул. „Цар Борис ІІІ”, ул. „Г.С. Раковски”.

По необходимост се почистват конкретни трасета на масовия градски транспорт, подадени от „Център за градска мобилност”, в планинските селища като Бистрица, Железница, Мърчаево, Горна Баня, в района на Кокалянско ханче, както и в кв. „Суходол” и жилищните комплекси „Люлин”, „Борово”, „Хаджи Димитър” - моста „Чавдар”.

Фирма „Проект Строй Инженеринг” не се е справила навреме със снегопочистването на Лозенски път и ще й бъдат наложени санкциите, които са записани по договор. Това каза за Дарик директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева, в отговор на сигнал за затруднената обстановка там. Сигнал за затрудненото движение в района подаде слушател на Дарик. Георгиева заяви, че сигнали за проблеми със снегопочистването по Лозенски път са постъпили и в инспектората и се е наложило фирма „Титан” да почисти платното.

Имало е проблеми и в района на Горубляне, а полицаите на караулката на Панчарево са отбивали движението по Околовръстното шосе в посока „Младост”. По Лозенски път ситуацията е била най-тежка, като на мястото е имало и два закъсали автобуса. Това сигнализира за Дарик Йордан Ибришимов - жител на района.

В отговор директорът на инспектората Веска Георгиева обясни, че фирмата „Проект Строй Инженеринг”, която отговаря за почистването на района е проблемна и ще бъде санкционирана.  Около 1000 дка са обработени в София досега, заяви тя.

Обработени са и прилежащите пространства към спирките на градския транспорт, както и участъци от улици близо до детски градини, училища и болници. Обработени са и двата пътя за Витоша - „Златни мостове” и „Алеко”.

В момента пътните настилки се обработват с магнезиеви смески срещу заледяване, а ако някъде се наложи - ще има и избутване на снега, заяви Георгиева. Инспекторатът проследява работата на снегопочистващата техника и с GPS-системата, която е монтирана на камионите и показва дали те са в движение, разпръскват смеси или избутват снега.

Георгиева призова столичани да се съобразяват със зимната обстановка ида шофират при съобразени условия. Тя уточни, че обработка се започва след като е паднал снега в страната. „В София обаче подлагането на смесите започва още преди падането на първата снежинка”, заяви още Георгиева. В район Витоша работата е започнала още в 8.20 ч., а в града като цяло обработката е започнала към 11.00 ч. и е продължила два часа. Георгиева призова още да се спазват правилата при опъването на кабели и жици във въздуха, защото това създава проблеми със снегопочистването на града.

От Столичния инспекторат призовават гражданите да спазват правилата за движение, както и да не възпрепятстват движението на снегопочистващата техника с неправилно паркиране.

Валежът в столицата започна в обедните часове и затрупа улиците за по-малко от час. В ранния следобед снега спря, вдигна се и мъглата над града. Това е първият снеговалеж с такава интензивност за тази година.

В 16 области в страната пък е обявен жълт код заради опасност от силен вятър. Предупреждението се отнася за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас.