/ БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заминава на работно посещение в Дубровник, Хърватия, където ще участва в 16-ото издание на международния „Дубровник форум“. Събитието е на 7 и 8 юли, като тазгодишната тема е „Навигация в глобалното разместване“, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Мария Габриел ще направи изказване по време на дискусията „Световният ред и как да стабилизираме световната политика“. Предвижда се вицепремиерът и министър на външните работи да има редица двустранни срещи, сред които с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, с министъра на външните и европейските работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман, със заместник министър-председателя и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни, с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Одил Рено-Басо, със специалния представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар.

Габриел: Посещението на президента Зеленски е знаково (ВИДЕО)

В „Дубровник форум“ ще участват още върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, министри на външните работи на страните членки на ЕС, страните от Югоизточна Европа, представители на ОИСР и други международни институции, информират от МВнР. 

Миналата година 15-ото издание на международния "Дубровник форум" се състоя на 8 и 9 юли и беше на тема „Търсене на баланс в един разрушен свят“.
Елена Николова, БТА