/ БГНЕС, архив
Мая Манолова сезира КС заради промените в Изборния кодекс
100671
Мая Манолова сезира КС заради промените в Изборния кодекс
  • Мая Манолова сезира КС заради промените в Изборния кодекс
Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс в частта с преференциалния вот.

В кулоарите на парламента тя обясни, че права на хората биват потъпквани с приетите окончателно късно снощи изменения.

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

"Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те поиускаха ясно на референдума през 2015 г. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева. 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи", коментира Манолова.
 
По-високи прагове за преференции на парламентарните избори приеха депутатите

"Лишават се отново, за пореден път, стотици български граждани зад граница от правото им на глас, като електронното гласуване отново се отлага за неопределено време. На друг референдум хората поискаха електронно гласуване. Премахва се съдебния контрол върху всички актове на избирателните комисии, достижение, което съществуваше в Кодекса, сега реално хората се лишават и от право на защита и от право на съдебен контрол върху актове те на ЦИК и местните комисии", заяви омбудсманът.
 
Ожесточени спорове и скандали в НС, депутатите решават Изборния кодекс

"Подсъдността също се променя. Абсурдът решения на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища наистина е огромен. Нарушават се основни конституционни принципи", обобщи още Манолова.