М. Константинов: Голяма част от споровете са извън Изборния кодекс
М. Константинов: Голяма част от споровете са извън Изборния кодекс / снимка: БГНЕС, архив

Ако извадим стенограмите на работните групи в подготовката на Изборния кодекс ще се види, че се говорят същите неща. Опозицията се опитва да си каже позицията и да забави процеса. Оценката на опозицията е да се приеме през януари, а на управляващите през декември и става един цирк, каза проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Декември или януари е едно и също, счита от своя страна политологът Антоний Тодоров. Похвалното е процесът да приключи и най-после да имаме правилата на изборите, които са правилата на демокрацията. Не е добре кодексът да се приеме след януари, което ще бъде отново приемане в дванайсет без пет. Положителното е, че ще има такъв кодекс, а отрицателното вече многократно е обсъждано, посочи Тодоров.

Голяма част от споровете се водят извън кодекса, например дали ще се избират районни кметове и с колко хора в населените места, счита проф. Константинов. В момента има три ЦИК, имало е периоди с четири, а сега ще има една комисия, което е добро, отчита проф. Константинов. Аз очаквам този кодекс да работи дълго, каза още специалистът

Аз искам зад този закон да работи едно голямо мнозинство, подчерта Тодоров. Според него с уседналостта може да се ограничи избора на българските граждани. Той е убеден, че тази уседналост от 1 година е заради българските граждани, които живеят в Турция, но това решение орязва възможностите да гласуват български граждани от Австралия или САЩ, например, убеден е Тодоров. След като даваме възможност на чуждите граждани, които живеят в съответния град да гласуват за кмет, трябва да мислим и за българските граждани.

От една страна България разрешава двойното гражданство, а от друга не разрешава на двойните граждани да се кандидатират - нещо, което не е правилно, счита Тодоров. Не може да очакваме революция и този кодекс не прави революция, но считам, че този кодекс трябваше да върви с промяна в Закона за политическите партии, подчерта Тодоров. Една трета от членовете на Изборния кодекс са добри, две трети не са, но не е казано, че той е свещена крава и не може да се променя, каза експертното си мнение проф. Михаил Константинов.