Лобистки интереси наложили промените в закона за културното наследство
Лобистки интереси наложили промените в закона за културното наследство / снимка: БГНЕС, архив
Промените в закона за културното наследство са налагане на лобистки интереси, смятат археолози
57414
Промените в закона за културното наследство са налагане на лобистки интереси, смятат археолози
  • Промените в закона за културното наследство са налагане на лобистки интереси, смятат археолози

Промените в Закона за културното наследство представляват силово налагане на лобистки интереси. Това коментира в интервю за Дарик директорът на Националния археологически музей доц. Людмил Вагалински.

Министерският съвет прие предложените от Министерството на културата промени. Така Националният институт за недвижимо културно наследство се преобразува в държавно предприятие.

Промените предвиждат допълнително правомощие на министъра на културата, който ще може да се разпорежда за временно съхранение на културните ценности и за закриване на музеи.

Сред промените е и промяна в състава и компетентността на Съвета за теренни проучвания.

Промените в Закона за културното наследство бяха изненада за археолозите в средата на лятото, защото не бяха уведомени за тях, а срещата с представители на Министерството на културата беше едва миналия месец.

Въпреки изнесените аргументи срещу някои от текстовете, Министерския съвет прие промените в закона и те ще бъдат гледани в парламентарната комисия по култура.

Част от промените предвиждат сериозни изменения, които на практика биха дали огромна власт в ръцете на министъра.

"Тези промени ни изненадаха и са определено лобистки", обясни доц. Вагалински: "Натискът върху археолозите, особено през последните години, е неистов. Колкото и да работим денонощно, накрая ни изкарват и виновни. И натискът е не само от държавни структури, но и от кметове, които са си спечелил проекти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, без да са заложили вътре пари за археология, а искат тези проекти да са само за археологически обекти. След това казват, ама, чакайте, нямаме пари за археология, я го направете за без пари, а ако не ни хареса този археолог, който спазва закона, искаме да си напазаруваме друг. Минават си булдозерите, бият колони, искат да сменят археолога от собствения си музей, собствения си директор, само защото той спазва закона и иска да работи според методиката. И понеже смятат, че са силни, тъй като в момента изпълнителната власт е с тях, те са готови да минат през всичко. Както се изрази един от кметовете, който поръчва музиката, него трябва да го слушат".

Още преди два месеца археолозите скочиха срещу промените в Закона за културното наследство. Освен опасенията си от приватизация на Националния институт за недвижимо културно наследство, те се противопоставиха на идеята да се даде право на дострояване и изграждане на църкви и крепости директно върху самия исторически обекти.