Лична регистрация, за да можеш да гласуваш на избори
Лична регистрация, за да можеш да гласуваш на избори / Sofia Photo Agency
Да се въведе активна регистрация за участие в изборите и право да дадат гласа си да имат само онези граждани, които са заявили желанието си да бъдат включени в избирателните списъци. Тази идея лансираха участници в дискусия, посветена на манипулациите по време на избори и изборното законодателство. Така според авторите на идеята ще се затрудни купуването на гласове, ще се изчистят избирателните списъци от фантоми, както и от тези, които не живеят от години в България.

В рамките на дискусията, организирана от депутата от новата група „Българска нова демокрация” Татяна Калканова, първа за въвеждането на т.нар. „избирателна компетентност” заговори социологът Мира Янова. По подобен начин и във Франция и в Съединените щати в списъците за избори се включвали само онези, които са заявили желание и участват активно във вота.

За регистрация като необходим акт от страна на гражданите се обяви и Михаил Константинов. Според него това не би отблъснало гласоподавателите, въпреки ниската избирателна активност през последните години.

„Избирателният списък се прави активно, а не пасивно – не защото съм се родил и съм станал на 18 години, а защото съм заявил личното си желание да отида да гласувам”, коментира проф. Константинов. Той напомни, че така е било по времето на Живков, въпреки че тогава това не е имало значение. Целта е един път за винаги да се актуализират избирателните списъци – по този начин всички, които живеят в чужбина, които са умрели или които не гласуват, няма да могат да бъдат вписани в списъка, каза още Михаил Константинов.

Въпросът би могъл да се уреди или с промени в Закона за гражданската регистрация или със специален закон за избирателните списъци, смята Михаил Константинов.

Участниците в дискусията обсъдиха причините за размера, с който се търгуваха гласове на последния местен вот. Всички подкрепиха нуждата от ново изборно законодателство и сериозен натиск върху институциите, повечето от които са останали безразлични към купуването на избиратели.