/ БГНЕС, архив
През 2017 г. се наблюдава намаление с около 29% на регистрираните посегателства спрямо моторни превозни средства, сравнено с 2016 г. Това заявява вътрешният министър Валентин Радев в отговор на депутатски въпрос.
 
„Скъпи банички”: Нови схеми при кражбите на автомобили (ВИДЕО)

Разкриваемостта е 13,68%, срещу 9,81% за 2016 г. От тях регистрирани са 2023 кражби на автомобили, срещу 2820 за 2016 г., или намаление с около 28%, както и увеличение на разкриваемостта с около 3% - разкрити 248, спрямо 254 за 2016 г., пише още в отговора си министърът.
 
Коя е новата страст на автокрадците?

Става ясно, че най-много посегателства на автомобили се регистрират в големите градове - София, Варна, Бургас, Пловдив, както и в морските и планински курорти по време на активните туристически сезони.
 
Нова застрахователна измама с автомобили (ВИДЕО)

В последните няколко години се забелязва тенденция да се извършват кражби на все по-скъпи автомобили от луксозни марки, подчертава Радев.

Според ценовия диапазон на отнетия автомобил се определя и предназначението му - най-скъпите се преправят (с нов номер на рама и двигател), пререгистрират се и се въвеждат отново в обръщение за износ или на вътрешния пазар. По-евтините автомобили се продават на трети лица, които от своя страна ги разкомплектоват и продават за резервни авточасти, разяснява министърът.
 
Арести след спецакция срещу автокрадци в София

С цел разкриване и документиране на този вид престъпна дейност, Министерство на вътрешните работи извършва анализ на престъпната обстановка и се засилва превантивната дейност в проблемните региони. Осъществяват се проверки в автоморги и незаконни депа за разкомплектоване на коли, докладва още в отговор Валентин Радев.