Красимир Анадолиев: Почти са изчезнали „жилищните мафии”
Красимир Анадолиев: Почти са изчезнали „жилищните мафии” / снимкa: Sofia Photo Agency

В столицата започна Първият конгрес на българските нотариуси. Той бе свикан в Деня на българския нотариус – 24 октомври. За заслуги за развитието на Нотариата, Нотариалната камара отличи и журналиста от Дарик Богдана Лазарова. Напоследък почти са на изчезване опитите за измами от страна на т. нар. „жилищни мафии”. Това каза в предаването „Денят” на Дарик председателят на Софийската нотариална камара Красимир Анадолиев.

„В тази връзка имахме много голям проблем и колегите в цялата страна ще го потвърдят. С фалшива лична карта всеки един човек може да направи всичко не само при нас, а във всяка една институция. Може да се регистрира фирма, може да се източи банкова сметка и каквото си поиска. Ние нямаме начин, по който да проверим дали тази карта е истинска или не”, коментира Красимир Анадолиев. Според него това е разковничето на много голяма част от измамите. „В крайна сметка всичко е личен морал, а ако някой е решил да направи нещо, той едва ли ще може да бъде спрян и ще намери начин да го направи. Друг е въпросът след това да си понесе това, което заслужава”, обясни председателят на Софийската нотариална камара.

По думите му най-големият проблем е документооборотът и неговата сигурност – тези документи, които пристигат при нотариуса какво всъщност са те – истински ли са, от кой са издадени.

Има ли един нотариус механизма да разбере дали един документ е фалшив или истински?

„Знаете, че например една скица, в момента няма процедура, по която да бъде издадена, няма процедура, по която да бъде съхранявана. Същото важи и за удостоверенията за наследници, от което се черпят страшни права. Ние предложихме и създаване на промени в актовете за предвиждане на процедурата, за начина на издаване, формата на самите документи, начина на съхранение, за да се знае, отивайки как е издадено това удостоверение, от кой, къде се съхранява и къде е другият оригинал”, посочи още Красимир Анадолиев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.