Бившият спортен министър Красен Кралев отговори на обвиненията за злоупотреби във ведомството. „Някои неправителствени организации са по-добри от други в писането на проекти. Това не е тайна за никого, посочи Кралев. "Това е безпрецедентна атака срещу пореден министър от правителството на ГЕРБ отново с измислени и манипулативно изнесени данни", допълни той. 

По-рано говорителят на служебния кабинет Антон Кутев и спортният министър Андрей Кузманов обявиха, че близо 5 милиона лева са били разпределени „по съмнителен начин” между 4 организации.

Откриха нарушения в конкурсите на спортното министерство

Неправителствените организации се специализират през последните 20-30 години и някоя е по-добра, може би, от останалите, които работят. Нормално е като спечелиш един проект, получил си добра оценка, нормално е да ти възложим следващата година пак да спечелиш този проект”, заяви Кралев.

Бившият спортен министър заяви, че е изключително горд с осъществяването на националната програма за изпълнение на младежки дейности, която е една от най-успешните.

"Програмата е прозрачна и ясна. Всички победители са обявявани публично. Има ясни критерии. Одобрението на всички проекти се извършва от комисия, чиято цел е да следи за спазването на заложените критерии през 2017 година", посочи Кралев.

По думите му всичко друго, изнесено от служебния министър и от Антон Кутев, са "манипулации, съшити с бели конци".

Кралев обясни, че от 2017 г. до 2020 г. включително са отделяни по общо 2 млн. лева за осъществяване на проекти. През 2017 г. са одобрени 64 проекта, през 2018 г. - 42 проекта, през 2019 г. са 48, а през 2020 г. са 38. През тази година се реализират 50 проекта на стойност 5 млн. лева. Той допълни, че в резултат на успешно проведените кампании през предходните години сумата за програмата е била увеличена. По думите му 23 от неправителствените организации се заминават със спортна дейност, а останалите 27 са фондации и сдружения с нестопанска цел.

Бившият министър на спорта заяви, че е странно защо служебният министър и Антон Кутев дават за пример федерацията по ММА и "Ипон". "С какво им бодат очите, може би защото Станислав Недков е малко по-активен в социалните мрежи. Къде ги виждат милионите", каза Кралев и посочи, че "Ипон" за три години са взели съответно - 34 990, 33 000 и 30 000 лева, а ММА са получили - 31 000, 34 000, а през тази година 120 000 лева.

В същото време има и други организации, които са спечелили - например, федерацията по бадминтон, по художествена гимнастика, лека атлетика, картинг, баскетболен клуб за хора с увреждания "Левски". Всички са участници по проекти, дали са перфектни отчети, реализирали са десетки кампании. Стигнали сме до над 1 млн. души всяка година. Не може да се изнасят манипулативно данни", заяви Кралев.

По думите му в целия свят подобни кампании за борба срещу различните зависимости се реализират през медиите.

"Каква грозна практика ми говорят да бъде прекратена, като това е един от най-прозрачните процеси за избор на изпълнители и за отчетност. Как всички проекти са сходни, като те са по четири различни теми. Отделно, не сме избирали сдруженията по партийна принадлежност, по предмет на дейност. Ето, виждаме дъщерята на Антон Кутев, която е член в сдружение "Национален младежки форум", и то е получило финансиране през 2020 година", заяви Кралев.

Бившият служебен министър каза още, че за Петър Коларов се открива участие само в едно сдружение.
БТА