/ Президентство на Р България
Кузманов: Грозната практика при предишното управление ще бъде прекратена и ще има пълна прозрачност в организацията на конкурси

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов даде отчет на работата на министерството за изминалия месец.

"Интересен факт за конкурсите през годината е, че има обявен конкурс от министър Кралев на 12 януари, който е прекратен на 27 януари – кратък срок за много сериозни теми и за много сериозни пари. Самият конкурс не е направен по правилата. В конкурсите има субективизъм, по мое мнение". Това заяви министър Кузманов на брифинг.

Той е категоричен, че "грозната практика при предишното управление ще бъде прекратена и ще има пълна прозрачност в организацията на конкурси" – с външни оценители, а не както досега с вътрешна комисия.

Освобождават председателя на Държавна агенция „Разузнаване”

По думите му младежките програми за тази година в момента вървят много добре, а срокът им за приключване е септември месец.

"Най-важното за тази година в спорта е участието и провеждането на Олимпийски игри в Токио. Тежката епидемична криза в цял свят доведе до нашето особено внимание на спортистите ни максимално да бъдат обезпечени за участието на Олимпийските игри. Това беше основна задача на нашия кабинет. За наше щастие през този месец добавихме още 10 квоти за участие на наши състезатели. Общо станаха 32 с 37 състезатели, като се очаква да имаме още няколко квоти. През този месец успяхме да възобновим 10-годишната борба на България да има антидопингова лаборатория, което е от особено значение", подчерта Кузманов.

Той допълни, че е било взето решение лабораторията да бъде извадена от Министерството на младежта и спорта заради конфликт на интереси и да премине към Министерството на образованието.

"Подписахме декларация за съвместно сътрудничество с държавите от Балканите да се обединим около идеята Балканите да бъдат геостратегическо място на спорта и младежта", посочи още министърът на младежта и спорта.

Относно проверките, които са извършили в министерството за работата досега, Кузманов заяви, че трябва да се направят няколко корекции. "Те са в името на прозрачността – относно финансирането на федерациите, на младежките дейности, промяната на закона за спорта – не да бъде на министерството, а да бъде закон на спорта и Кралят Слънце да го няма", изтъкна той.

Кузманов добави, че е възложил експертни проверки и в прилежащите дружества към министерството, включително и Спорния тотализатор, защото има множество сигнали, на които ежедневно отговарят.

младежките програми много младежки организации участват в програми за превенция на хазарта. Прави впечатление, че откакто съществува тази програма от 2017 г. се заделят около 2 млн. лв., за тази година са заделени 5 млн. 450 хил. лв.", каза още министърът.