Костов: Русия е опасна за България с имперските си амбиции
Костов: Русия е опасна за България с имперските си амбиции / снимкa: Sofia Photo Agency
Оставка на правителството поиска лидерът на СДС Пламен Юруков по време на протеста срещу посещението на руския президент Владимир Путин, организиран от „Демократи за силна България” в градинката срещу Театъра на Българската армия.

Председателят на ДСБ Иван Костов каза, че управлението на Путин е дирижирана и управляване от КГБ демокрация, която няма нищо общо с истинската демокрация.

На митинга се събраха повече от 1000 души, които освиркаха визитата на руския президент, както и домакинът му българския държавен глава Георги Първанов.

„Този протест е срещу българското правителство. Оставка и край на това управление, защото това правителство ще даде мажоритарен дял от инфраструктура на българска територия, а в същото време български фирми нямат право дори да пренесат свои продукти – да си купим газ от Туркменистан и да го доставим на по-ниска цена до България”, каза лидерът на СДС.

„Ние искаме да стоим далеч от Русия, защото тя създава нестабилност, защото руските претенции, такива, каквото ги виждаме в България, са същите на Балканите, същите в съседна Сърбия, същите Грузия, в Украйна – навсякъде виждаме една и съща великоруска имперска амбиция, която задушава всички млади демокрации около себе си. Не искаме дирижирана от Държавна сигурност демокрация в България, не искаме олигархията и мафията на власт. Ние просто искаме да ни оставят да бъдем европейци”, бяха думите на Костов, докато около него се чуваха викове: „Путин вън”.