Министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова и министърът на икономиката Кирил Петков дадоха съвместен брифинг за състоянието магистралите и язовирите в страната.

"Констатациите ни от проверките на "Автомагистрали" и на свлачищата съвпадат с тези на Сметната палата. Вече посочихме пред медиите, че от 84 проекта, е само един изпълнен. Под проект се разбира нещо, което е нарисувано на хартия и е с разрешение за строеж", заяви Комитова.

Напрежение между регионалния министър и освободения шеф на „Автомагистрали“

"Тревогата на МРРБ е, че заради краткия срок, проектите за укрепването на свлачищата няма да бъдат завършени. Такава схема имало и в "Автомагистрали". "Първо имаме прескочени обществени поръчки, след това имаме фирми, които сами си определят цените.

Трето - има огромен инвестиционен риск, тъй като са дадени едни пари на фирми, които не са били необходими по това време. Това са големи пропуски, извършени от ръководителя на "Автомагистрали" г-н Беличев", обясни Комитова. 

Тя е подчерта, че трябва да се върнат обществените поръчки и парите към тях. Комитова не е съгласна и тези поръчки да се правят на инженеринг. Според нея трябва да има 84 компании, които да се справят с 84-те свлачища.

Тя подчерта, че сме пренебрегнали пазарната икономика. "От 30 години чувам, че сме в пазарна икономика - ние сме пренебрегнали конкуренцията", допълни тя.



"Това означава, че вместо да имаме раздадени 400-500 млн. лв. на 25 фирми, сме могли да включим 250 компании, които са малки и средни предприятия. Но са се случили и други дефекти. Ние сме пренебрегнали пазарната икономика, пренебрегнали сме конкуренцията.

Фирма, която за денонощие получава 100 млн. лв. аванс, имаме такъв случай в "Автомагистрали", как се състезава с останалите фирми, които сто години няма да им стигнат за 100 млн. лв.", допълни тя.

"Проблемите в двете министерства са общи. И при язовирите, и при магистралите има дружества-шапки", добави министърът на икономиката Кирил Петков. "В момента има концентрация на компании, които получават всичките догоори без обществени поръчки. Не развиваме малкия и среден бизнес. Няма конкуренция", допълни той.

Освободиха досегашното ръководство на „Автомагистрали” ЕАД

Той подчера, че в икономическото министерство при 416 язовира, 86% от договорите са сведени до седем компании. "От тези 416 язовира са завършени само 10, от които нито един не е в експлоатация и не е пълен", каза той.

Той обясни ,че има надежда за промяна. "Надявам се да кажем, че Българската банка за развитие вече е с абсолютно професионален надзор. Много се надявам язовирите, които са празни - да започнем да поливаме с тях", обобщи той. "Всички ние трябва да сме много критични, ако искаме да бъдем една огата страна", допълни Петков.