Комисиите по етика в медиите започват работа
Комисиите по етика в медиите започват работа / netinfo

От утре комисиите по етика в електронните медии и в печата започват да приемат жалби на граждани, които се чувстват лично засегнати от материали, нарушили Етичния кодекс на българските медии. Най-голямото наказание, което двете комисии ще могат да налагат, е публично порицание на медията, потъпкала правилата на Етичния кодекс.

Преди да стигнат до най-голямото наказание за потъпкване на Етичния кодекс 2-те комисии ще призоват провинилата се медия да се извини публично на потърпевшия или да му даде право на отговор. Това обясни Димитрана Александрова, която е председател на комисията за етика в печата.

Комисиите ще разглеждат само жалби срещу медиите, които вече са подписали Етичния кодекс. Съветът на медийните експерти към потърпевшите е те да се обърнат първо към медията, която ги е засегнала и след това към комисиите по етика. В случай на изключително сериозно нарушение на Етичния кодекс двете комисии могат да се самосезират. Като примери за подобни фрапантни нарушения бяха посочени дискриминацията на етническа основа и нарушаването на детските права.