/ iStock/Getty Images
Общо 1673 са свободните места след второто класиране в гимназиите в София след завършено основно образование от осми клас. От тях 1612 са свободните места в училищата, които са без квоти при приема на девойки и младежи от осми клас. Останалите 61 места са за училища с квоти, като това са основно езиковите гимназии, каза за БТА Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град.

Тя даде пример за училища с квоти за младежи и девойки, като сред тях са Националната търговско-банкова гимназия, 35-то Средно езиково училище "Добри Войников, 32-ро Средно училище с изучаване на чужди езицие "Св. Климент Охридски", 133-то Средно училище "А. С. Пушкин" и други гимназии.

Две свободни места без квоти има в училището с най-висок минимален бал и това е Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". В Технологичното училище "Електронни системи" също има две свободни места без квоти. В 91-ва Немска езикова гимназия "Константин Гълъбов" свободните места са четири - две за девойки и две за младежи.

Свободни места има във всички училища в София, като в дадено училище може да има едно свободно място, а в други училища - по няколко свободни места. Има свободни места също в 164-та Испанска езикова гимназия "Мигел де Сервантес", във Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", в Първа английска езикова гимназия, както и в други столични училища, обясни Ваня Кастрева.

Тя каза, че на 26 и на 27 юли е записването на учениците, като условието е да имат оригинала на свидетелството си за завършено основно образование. На 29  юли излиза третото класиране за прием в гимназиите от осми клас. На 1 и 2 август е записването на учениците, приети от третото класиране в гимназиите. 

"За третото класиране кандидат-гимназистите, които ще участват в него, правят ново пренареждане на желанията си. Има до този момент ученици, които не бяха класирани и сега е важно да си подредят правилно желанията си за прием. Има ученици, които са пропуснали срокове, както и ученици, които може да са били класирани, но не са се записали. Също има и ученици, които може да си изтеглят документите - всички тези случаи са за ученици, които са в различни хипотези. Всички те трябва да имат оригиналното свидетелство за завършено основно образование. Третото класиране е независимо от предишните класирания, в него може да участват и ученици с по-висок бал, затова родителите и кандидат-гимназистите трябва добре да преценят дали да рискуват и да участват в това класиране. Мястото на учениците, приети във второто класиране, не се запазва, ако участват в третото класиране и в това има риск", коментира Ваня Кастрева.

Общо 11 573 ученици от София участваха през юни в националното външно оценяване след седми клас по български език и литература. На изпита по математика седмокласниците в столицата бяха 11 541. Подалите заявление за първото класиране бяха 11 008. От тях 1100 не бяха класирани - 915 от София и 195 от страната, защото балът им беше достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те са участвали автоматично във второто класиране, в което не са били класирани 790 ученици. От тях 163 са от страната, а останалите ученици са от София. Към настоящия момент тези 790 ученици не само имат правото, но и задължението да се включат в третото класиране. Но тези ученици, ако са решили, може да кандидатстват в училища към Министерството на културата, в спортни или в частни училища, обясни началникът на РУО в София-град.

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 417 паралелки. От тях 233 са профилираните, а 184 - професионалните. При първото класиране в София бяха закрити четири професионални паралелки. Сега, след като приключи записването на третото класиране, може да има закрити още паралелки. Във второто класиране не се закриват паралелки, каза Ваня Кастрева. 
БТА