порите не достигат на много хора в България
порите не достигат на много хора в България / netinfo
120 лева годишно увеличение на работната заплата във всички сектори поискаха от КНСБ. По думите на президента на синдиката Пламен Димитров, покачването на доходите е безалтернативно и в икономиката има достатъчен резерв за това. Според него в рамките на няколко години минималната работна заплата трябва да стане 800 лева, а средното възнаграждение за страната 1700 лева.

Пламен Димитров
БГНЕС, архив

"Всяка година може да расте всяка заплата в България с доброто разпределяне на произведеното и с грижа на държавата за тези, на които плаща. Няма как иначе да бъде конкурентна на този пазар на труда, където бизнесът вече е принуден да увеличава заплатата", обясни Пламен Димитров.

Служебният кабинет подготвил нов механизъм за договаряне на минималната заплата

По негови думи не трябва да бъдат увеличени само учителските възнаграждения, а и на всички останали, наети от държавата.

Синдикат настоява минималната заплата след 4 години да надхвърли 1000 лева

Според Пламен Димитров минималната работна заплата също трябва да расте, при това с изпреварващи темпове. "Поне 50-60 лева трябва да бъдат добавени от 1 януари следващата година. Нашата цел е да настояваме и да се борим за 1700 лева средна работна заплата през 2022 г. и 800 лева минимално възнаграждение", посочи той.