/ БГНЕС
Служебният кабинет подготвил нов механизъм за договаряне на минималната заплата
93414
Служебният кабинет подготвил нов механизъм за договаряне на минималната заплата
  • Служебният кабинет подготвил нов механизъм за договаряне на минималната заплата
 Ръстът на минималната работна заплата ще изостава с две години, ако се приеме разработеният от служебното правителство механизъм за договаряне на минималното възнаграждение между бизнеса и синдикатите.
 
Това стана ясно от информацията, представена от служебния социален министър Гълъб Донев по подготвения, но все още без окончателен вариант механизъм, в партньорство с работодателите и синдикатите. Според Донев двете страни ще сядат да преговарят в края на март, въз основа на статистическите данни за предишната година, а договореният размер на заплатата ще важи за следващата година.
 
Синдикат настоява минималната заплата след 4 години да надхвърли 1000 лева

Ако разработеният механизъм бъде приет и влезе в сила от догодина, той ще изглежда по следния начин - в края на март, когато излизат данните на статистиката за 2017-та година, работодатели и синдикати ще започнат преговори какъв да е размерът на минималната заплата за 2019-а, като се следва и бюджетната процедура за същата година.
 
Те ще се ръководят от 15 индикатора на статистиката, обясни, макар и лаконично, социалният министър Гълъб Донев. Ако двете страни не успеят да се договорят, правителството ще има думата за размера на минималната заплата.
 
"Не е уточнено ограничението на правителството доколко да нараства горния праг, до който да нарасне минималната работна заплата", поясни министърът.
 
Пламен Димитров от КНСБ: Очакваме между 100 и 150 лева ежегоден ръст на заплатите

Липсата на критерии за горна и долна граница на размера на минималната заплата е една от основните критики към разработения механизъм, отправени в писмо на работодателските организации до социалния министър.
 

БГНЕС


От бизнеса посочват още, че се създава възможност за ежегодна актуализация на минималната заплата и настояват проектът на механизъм да бъде подготвен и приет от редовното правителство.
 
Министър Донев обясни, че се надява механизмът да бъде готов в рамките на мандата на служебното правителство, но увери, че ако това не стане, проектът ще бъде предоставен на новия кабинет.