Кметът на Видин остава на поста си
Кметът на Видин остава на поста си / снимка: www.gergogergov.bg/

Видинският окръжен съд отхвърли искането на Софийска градска прокуратура кметът на Видин Герго Гергов да бъде отстранен от длъжност. Това постанови окръжен съдия Габриел Йончев.

В мотивите си съдът посочи, че няма доказателства и факти, които да сочат, че кметът пречи на разследването и събирането на доказателства или ще окаже натиск върху свидетели. Напротив - всички доказателства показват, че Гергов е оказал пълно съдействие на служителите на ДАНС и прокуратурата, пише „Труд”.

Освен журналисти в препълнената зала на Темида бяха дошли и множество общински съветници от различни политически партии, за да подкрепят кмета. Решението на съда дойде след близо пет часа след старта на делото, изпълнено с изключително емоционални изказвания, както и словесни престрелки между прокуратурата и защитата на Гергов.

Прокурорът от Софийска градска прокуратура Лилия Симеонова настоя кметът да бъде отстранен от длъжност с аргументите, че има реална възможност Гергов да възпрепятства доказване на обвиненията и да повлияе на свидетелите, които основно са общински служители. До момента са разпитани 32 души, а при акцията на прокуратурата и ДАНС на 31 юли са иззети множество оригинални документи от общината.

„Събрани са категорични данни за извършено престъпление”, каза прокурор Симеонова и поясни, че вече са назначени няколко експертизи.

От своя страна защитата на Гергов отхвърли искането за отстраняването му и посочи, че прокуратурата няма никакви доказателства за извършените престъпления, в които е обвинен Гергов. Кметът е оказал пълно съдействие на компетентните органи, за да могат да си свършват работата, за което защитата представи и доказателства. Адвокат Цецо Иванов заяви, че обвиненията срещу кмета идват от друго място, „защото поискал обратно откраднати от общината пари”.

Делото влезе за втори път в съда, след като преди седмица бе отложено заради неявяването на кмета. Тогава съдията по случая постанови Гергов да бъде доведен принудително. Това не се случи и градоначалникът дойде в сградата на Темида, придружаван единствено от двамата си адвокати.

След акцията на Софийска градска прокуратура и ДАНС от 31 юли срещу Герго Гергов прокуратурата е повдигнала три обвинения - престъпление по служба, притежание на 15 антични монети и 152 ловни патрона, без съответно разрешително.