Киров бил държан в стая два на метър и половина
Киров бил държан в стая два на метър и половина / снимка: DarikNews, Юлиана Николова
Киров бил държан в стая два на метър и половина
19023
Киров бил държан в стая два на метър и половина
  • Киров бил държан в стая два на метър и половина

В емоционален разказ пред журналисти, бизнесменът Киро Киров, който бе похитен разказа неогласявани подробности затова, как е бил отвлечен. „Днес, когато няма никаква война, аз бях в плен 17 божи дни”, каза той.  

 

Всичко започва на 27 март около 19.00 часа вечерта, когато Киров си тръгва от работа. Точно пред дома си, в момент когато се готви да прибере колата си в отворения гараж, той е нападнат от трима мъже с качулки, които имат полицейски вид. „И ме натикват, слагайки ми качулка, в багажника на джип. Още с качването се опитах с десния крак да избия задното странично стъкло”, разказва той.

 

Реакцията на похитителите не закъснява, Киров е със спукана устна и подпухнало око. В последствие той е затворен в малка стая с размери 2 на 1,5 метра. „Това прави 4,5 кубика въздух”, продължава Киров.

 

Първоначално Киров е с вързани ръце. „На втората вечер аз казвам „свали ми белезниците”. Явно съм го ядосал и той ми хвърли един пердах с нещо”, спомня си още бизнесмена.

 

Впоследствие отношението на похитителите се подобрява и Киров получава дори лекарства. Цели 12 дни обаче той отказва да се храни и губи 8 килограма от теглото си. През цялото време лявата ръка на Киров е била завързана с верига, следи обаче от завързването нямаше.

 

По време на престоя си е той е бил накаран да напише три писма до сина си Иван. В тях се дават ясни инструкции, откъде да бъдат събрани парите за откупа. Направен е дори запис с диктофон. Събирането на парите обаче не върви по план и затова похитителите разрешават на Киров да разговаря със сина си по телефона. В крайна сметка откупа е предаден и отвлечения бива освободен.

 

Добри хора помагат на Киров да се свърже със сина си и той е отведен у дома. Иван Киров обясни, че комуникацията с похитителите е ставала единствено чрез смс-и. По този начин той е бил инструктиран и къде да остави откупа. Сакът с парите е бил оставен на магистрален път, който е бил обозначен от похитителите със светлоотразителен триъгълник. Киров младши обясни, че не е търсил помощта на полицията, но е провел срещи с други похитени хора, сред които и Ангел Бончев.

 

Разказът на Киро Киров за отвличането и времето, прекарано в плен, слушайте в прикачения звуков файл.