Католиците в Раковски настояват президентът да смени датата на вота - 4 април. Затова и от Раковски ще изпратят молба до държавния глава за промяна на изборния ден. Това каза в интервю за Dariknews.bg зам.-кметът на общината Венцислав Чавдаров

Именно тогава се пада католическият Великден, а в Раковски е най-голямата и компактна католическа общност в страната. И по тази причина организацията на изборите в общината ще бъде изключително трудна.

Според Чавдаров тази дата не само ще затрудни намирането на членове на секционните избирателни комисии, а ще ограничи и правото на вот на гражданите.

Младен Шишков: Католиците у нас са скандализирани от датата на изборите

"Организацията на изборите ще бъде изключително трудна. Коментирахме варианти, в които секционните избирателни комисии да бъдат съставени от членове, които са от населените места около Раковски, тъй като в града 90% от хората са католици и няма как да бъде организиран изборния процес", каза Венцислав Чавдаров за Dariknews.bg.

"През моя офис минават граждани, които задават един и същи въпрос: Наистина ли ще бъде тази датата?", добави той.

"Силно се надяваме в диалогичността на президента, приготвили сме писмо с молба за промяна на датата. Ако нашето писмо не бъде удостоено с внимание, сме готови да направим и подписка, която да внесем при президента. Определено ще се борим да не бъде датата 4 април.

Тя за нас представлява изключителна трудност, не просто заради факта, че бихме имали трудност да съберем секционни избирателни комисии, а и заради това, че гражданите не биха могли да упражнят правото си на глас", категоричен бе Венцислав Чавдаров.

Той припомни и думите на държавния глава по време на посещението на папа Франциск у нас, че в България следва да градим мостове.

Румен Радев насрочи изборите на 4 април

Чавдаров изтъкна, че датата 4 април ще затрудни и гласуването в чужбина, тъй като голяма част от Западна Европа е католическа.

"Католическата общност у нас е около 45 000 души и за всички тях организацията на избори по време на Великден е изключително сложна. Такава е и ситуацията с нашите сънародници извън страната", подчерта той.

Първоначално обявената от президента Румен Радев дата за парламентарните избори бе 28 март. След серия от консултации със здравните власти, с ЦИК, с общностите ни зад граница и с партиите, държавният глава реши вотът да бъде седмица по-късно - 4 април 2021.

По-рано днес кметът на Раковски Павел Гуджеров също отправи молба към държавния глава за смяна датата на изборите. В пост във Facebook той посочи, че българите католици "не искат нищо повече от един семеен, спокоен, тих и християнски Великден".

„Българският народен гений е казал: "Сто баби хилаво бебе!". Обикновено, преди да се вземе дадено решение следва, то да бъде премерено и последствията му да бъдат огледани от всички страни. Вземането на решение обаче следва да зависи единствено и само от човека, който го взима, а не от редица други съветници. За да изясня написването на този пост, е много важно също да отбележа, че Конституцията на Република България от 1991 г. (КРБ) въвежда свобода на религиозните вероизповедания.Тук ще си позволя да цитирам нашия национален герой В. Левски: „… една чиста и свята република, в която болгарин, турчин и евреин ще бъдат равни…“ След вчерашното решение, официализирано с указ на държавния глава, обаче се оказа, че в нашата чиста и свята република всички са равни, но има и някои „по-малко равни“, пише Гуджеров.

"Още в началото на мандата си г-н Румен Радев се опита да скъса отношенията между православни и католици, като едва не вкара Република България в дипломатически скандал с Ватикана. Всички ние българи католици си спомняме за погрешно разчетения протокол. Тогава Н. Пр. Анселмо Гуидо Пекорари, апостолически нунций на Ватикана в България, ясно подчерта, че Ватикана никога не е писала в нито един нарочен документ, че НЕ иска православният клир да участва във визитата на Република България във Ватикана. Напротив, каза тогава нунцият, православните са наши братя. Очевидно обаче никой от президентството не успя правилно да разчете протокола и за това визитата се осъществи без нито един представител на католическата църква в България и без нито един представил на клира на православната църква", продължава публикацията на кметът.
 

 
 

 

Скъпи приятели, искам да споделя някои наши мисли и съждения по повод обявената дата за предстоящите парламентарни...

Публикувахте от Pavel Gudjerov в Петък, 15 януари 2021 г.