Приканвам политическите сили да помислят задълбочено за демографията. В основата на всеки един бюджет стои демографията – като една пирамида, в чиято основа стои семейството. В България тази пирамида не е със солидна основа, тя започва да се обръща обратно. Трудовата заетост в България е намаляла с 920 000 души”. Това заяви съпредседателят на коалиция "Заедно" Любомир Каримански, предаде NOVA.

Нужно е да оставим приоритетите, свързани с демографията, с насърчаване на раждаемостта, образованието, знанията. Те дават стабилност. Пенсионната система нарасна до 19 млрд. лева, това е сериозен ръст”, обясни икономистът.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС готвят обща законодателна програма

Трябва да започнат истински реформи в здравната, и в пенсионната система. И двете системи трябва да носят и солидарността, и справедливостта, за която са създадени”, каза Каримански.

В коментар на изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, той обясни, че е вярна логиката без бюджет, не може да се осъществи плана на правителството. „Но трябва да се гледат процесите, които могат да бъдат съобразно Закона за публичните финанси. И в Закона за публичните финанси е задължително да има бюджет. Служебният кабинет се готви да внесе бюджет в парламента. Не мисля, че има риск държавата да спре да плаща, ако няма бюджет. Държавните финанси са стабилни, не мисля, че има чак толкова сериозна заплаха”, каза Каримански.

Борисов: Имаме ясна задача - кабинет между ГЕРБ и ПП, от Петков и Василев виждам повече конструктивност

Каримански обясни, че трябва да се свали т.нар. проектозакон за търговските надценки, защото не отговаря на нормативните изисквания, няма мотиви, няма анализ разходи-ползи и няма оценка на въздействието. „В 47-ото и в 48-ото Народно събрание законите се правят по този начин”, каза той.

Според Каримански, ако искаме да защитим българската икономика, трябва да спре безпрепятствения внос от Турция на стоки с малки бусчета, които не се обмитяват.

Относно участието му в отминалите на 2 април избори и излизането му от партия ИТН, политикът заяви: „в живота има цикли, аз лично не затварям врати, когато трябва да продължа напред”. По думите му българският народ си е отредил ролята на масовка в изборния филм. „Хората, които гласуваха, можеха да бъдат в главната роля, ако не повтаряха една и съща грешка. Може би за това имат вина и лошите актьори. Ако този филм, който сега наблюдаваме, е една матрица като програмен формат и отвън, това може да донесе ролята на масовка на участниците, заяви Каримански.