Кампания ни информира за работните места на Острова
Кампания ни информира за работните места на Острова / netinfo

Информационна кампания за новите разпоредби за пътуване и легална работа във Великобритания след приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 година започва в цялата страна. Посланникът на Великобритания у нас Джеръми Хил уточни, че за работещите нелегално ще има строги санкции. Първоначалната глоба за нелегален работник е 1000 лири, заплашва го и наказателно преследване. Работодателите ще бъдат глобявани с по 5000 лири на нелегален работник и също могат да бъдат изправени пред съд.

Информационната кампания на британското правителство у нас се провежда съвместно с мисията за България на Международна организация по миграция и с Министерството на труда и социалната политика. Като част от кампанията в общини, бюра по труда и ГКПП-та, ще бъдат разпространявани брошури и плакати. Вече работят и горещи телефонни линии - 02/ 939 47 47 и 0900 32 111. На тях, всеки може да получи информация за правилата и разпоредбите за легална работа във Великобритания.

Англия ще преразгледа решението си за ограничения на трудовия си пазар за българи и румънци най-рано след година. Това съобщи Кристоф Принс, представител на Министерството на вътрешните работи на Великобритания.

По отношение на разрешителните за работа за висококвалифицираните работници, Кристоф Принс обясни, че работодателят във Великобритания първо ще трябва да докаже, че не може да намери служители с необходимата квалификация на местния трудов пазар. Според експерта във Великобритания основно ще има нужда от учители и специалисти по информационни технологии.

Кристоф Принс подчерта, че за да има достъп до осигурителната и данъчната система във Великобритания, всеки емигрант трябва да е работил в страната поне 12 месеца. Ако лицата са самонаети или собственици на фирми, те трябва да се регистрират в данъчните служби и да получат собствен осигурителен код.