"69 735 души общо са влезли в страната ни от Украйна. 33 516 души са останали, като 1/3 от тях са деца". Това съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, ръководител на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна. 

Тя подчерта, че това, което се случва в момента, се случва за първи път в ЕС и за първи път се активира Директивата за временна закрила във всички държави членки.

"Приоритет на българското правителство е сигурността", добави Константинова.

"Наш дълг е да помогнем на хората, които бягат от ужаса на войната", призова тя.

"40 лева е сумата на ден за бежанец, която ще се предоставя на хотелиерите у нас", уточни Константинова.

"Имаме предизвикателството да сменим почти целия модел на начина, по който работим при предоставяне на временна закрила", заяви Валери Рачев, съветник към кабинета на премиера, представител на координационната група.

Той съобщи, че се създават приемателни пунктове, след преминаване през ГКПП, където ще се решава въпросът за незабавно издаване на документи на всички, пристигащи от Украйна, които поискат временна закрила.

"Създадени са предварително приемателни пунктове, които не са на границата. На тези пунктове се решават два принципни въпроса. Незабавно още там издаване на документи на всички, които поискат закрила. От там трябва да напускат със статут, за да се ползват от правата, които този статут им дава", каза Рачев.

По думите му настаняването ще става на база частни хотели.

"Имаме пълна информация за капацитета на държавните институции и пристигащите от Украйна. Когато се отваря хотел, той да се поддържа пълен. Системата е предвидена да работи като валяк. Можем да мобилизираме 40 хиляди легла на първо време. Това е само за хотелската база", заяви още Рачев.

Той посочи, че по-голямата част от хората вече идват с идеята, къде искат да бъдат настанени. "В момента най-много са в Ямбол. Настаняването става по линия на побратимените градове, на бизнес организации, които посрещат хората, с които са работили, дори прокуратурата посреща два автобуса с прокурори", допълни Рачев.

Той подчерта значението на работата на ниво общини и области.

"В момента се пише нов софтуер и се създава организация, която да регулира процеса на транспортиране, настаняване и предложения за работа", каза още Ралчев. Той допълни, че вече има изпратени шестима консули на границите на Украйна с Молдова и Румъния, които ще съобщават предварителна информация за пристигащите към България.

"Създадена е организация във връзка с транспорта - има 12 автобуса на Министерството на отбраната, работи се и с частни превозвачи, а местните власти ще организират вътрешното транспортиране", добави той.

Рачев отбеляза, че е много важно на областно и общинско ниво да се мобилизира целият капацитет - институции, доброволчески организации и граждани, за да могат да се решат съответните проблеми и да не се наложи създаването на палаткови бежански лагери.

Преди дни правителството обяви, че сформира кризисен щаб с 6 работни групи, който се ръководи от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции.

Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия. От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна, могат да получават документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

 
БТА, БГНЕС