/ БГНЕС
В област Ямбол до този момент са настанени 72-ма бежанци от войната в Украйна. Потърсилите подслон са в хотел в градския парк на Ямбол, общинска хижа в стралджанското село Войника и в частни домове, съобщи пред БТА заместник областният управител Биляна Кавалджиева. 

По думите ѝ, през следващата седмица се очаква служители на Държавната агенция по бежанците да посетят настанените в областта украински граждани с цел уреждане на статута им и предоставяне на закрила, която ще им даде достъп до работа, образование и медицинска помощ.

Според Кавалджиева в момента местните институции и различните доброволчески организации за помощ на бежанците са изправени пред предизвикателство и все още се работи "на парче“.

Очакванията са при заработването на Националния план за кризата с Украйна всичко да се извършва централизирано и действията да са по-координирани. 

„Тогава ще имаме подробна информация още при влизането и регистрацията на бежанците на границата, както и разпределянето им по областите в страната, според възможностите“, каза още зам.-областният управител на Ямбол.
БТА