Калфин: Механизмът за сътрудничество и контрол не е безкраен
Калфин: Механизмът за сътрудничество и контрол не е безкраен / снимкa: Sofia Photo Agency
Калфин: Няма да има предпазна клауза за България
21363
Калфин: Няма да има предпазна клауза за България
  • Калфин: Няма да има предпазна клауза за България

Докладът на Европейската комисия, който днес беше представен, показва много ясна тенденция към подобрение, каза в предаването „Денят" на Дарик евродепутатът и доскорошен министър на външните работи Ивайло Калфин. По думите му от миналата година насам има значително ускоряване на темповете, с които се решават проблемите в държавата. Според него с този доклад ние окончателно получаваме оценката на ЕК, че страната ни не е дала основания за наказание като налагането на предпазна клауза. Калфин заяви още, че механизмът за сътрудничество и контрол от страна на Еврокомисията не може да бъде безкраен и че новото българско правителство незабавно трябва да започне разговор с ЕК за излизането ни от този механизъм. Евродепутатът от групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) прогнозира, че най-много след година, година и половина ще има предпоставки за излизането на България от този специфичен механизъм за наблюдение, който Брюксел прилага от началото на членството ни в ЕС. Ето какво още каза Ивайло Калфин:

„Няма да има предпазна клауза за България, а срокът й за налагане изтича в края на годината. България не създаде повод за това нещо, подобна не се препоръчва и няма да бъде налагана. Може да кажем, че с този доклад окончателно получаваме оценка от страна на ЕК, че България  не е дала повод за налагане на подобни наказания. В същото време има един въпрос, свързан с продължителността на механизма, и това се обсъжда в някои части на доклада. Този механизъм действа вече три години, но той не може да бъде безкраен, той не може да бъде безсрочен. Той беше създаден, за да се окаже съдействие на България и Румъния в началото на членството им. Сега следва да се постави въпросът по какъв начин и какво България трябва да свърши по нататък, за да може да приключи с този механизъм. Аз мисля, че след съставянето на новото правителство би трябвало незабавно да започнат разговори за излизането от този механизъм", посочи бившият външен министър.

По думите на Калфин със смяната на правителството и управляващи, и опозиция трябва наново да заявят мнението си за борбата с корупцията и организираната престъпност, които трябва да бъдат едни от основните приоритети на страната.

По повод намеренията за структурни промени в кабинета „Борисов" Ивайло Калфин заяви, че не е необходимо България да има министър по европейските въпроси, но усвояването на фондовете трябва да има централизирано управление. Помолен да коментира изказването на спрягания за министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, че нефтопроводът „Бургас - Александурполис" е икономически необоснован, Калфин заяви: „Ще бъде много жалко, ако новото правителство ревизира този проект. Енергетиката е стратегия и геополитика, а не само икономическа сметка."    

 Цялото интервю можете да прочетете ТУК.