Какво е доверието в ЕС сред българите?
Какво е доверието в ЕС сред българите? / ThinkStock/Getty Images

В навечерието на британския референдум доверието в Европейския съюз сред българите остава високо, но изглежда е в най-ниската си фаза, откакто България е член на съюза. В същото време българите по-скоро не очакват резултатът от референдума във Великобритания да се отрази на техния живот.

Това сочат данни от редовното проучване на „Галъп интернешънъл" през юни*, както и обобщените данни на агенцията от влизането ни в ЕС насам.

Кое е най-ценното европейско право за българина?

През юни 48% изказват доверие, а 38% - недоверие в ЕС. Останалите се колебаят. В последните месеци подобни стойности не са рядкост. Само до преди няколко месеца обаче картината беше по-благоприятна и доверието се движеше около 60%, а недоверието рядко достигаше 30%.

По традиция имиджът на Европейския съюз остава силно положителен в очите на българите за разлика от този на българските институции. Оказва се обаче, че дори и образът на ЕС в очите на българите не е застрахован срещу предизвикателства, констатират социолозите и дават примери.

Един от тях е от късната есен на 2011 г., един от пиковите моменти на икономическата криза в Гърция също се беше отразил негативно на нагласите на българите, но тогава тази тенденция не беше толкова трайна, колкото в последните месеци.

Имиграцията - главната тревога на европейците

Причините за негативната тенденции са два типа: моментни и дълготрайни. Сред моментните са дезинтеграционните процеси в ЕС, бежанската вълна, тероризмът, различните кризи в съюза и възходът на популистки политически играчи и т.н. Своето влияние вероятно са оказали и информационните противоборства между Русия и Запада в последно време, както и фактът, че ЕС не успява да излъчва достатъчно авторитет, сигурност и решителност по международни теми, коментират социолозите.

Всичко това обаче би могло да се промени при евентуален положителен резултат от британския референдум. Евентуално оставане на Великобритания в ЕС би дало ясен положителен сигнал.

Освен текущата криза в ЕС, с годините закономерно действат и по-дълготрайни фактори. Българите вече започват да гледат на ЕС не просто като на идеал, но и да се вглеждат в детайлите на неговото функциониране. Това е нормален процес, който също води до плавно и почти незабележимо износване на авторитета на ЕС, смятат от Галъп.

Интересът на българите към тези теми обаче е сравнително малък. В първите седмици на юни две трети смятат, че изходът от референдума по-скоро няма да повлияе на живота им. Само една десета са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да дадат отговор. В отговорите на този въпрос личи и не особено висока степен на запознатост по темата - продиктувана и от нейната закономерна сложност. С всеки изминал ден обаче интересът към случващото се във Великобритания ще става по-чувствителен.

Въпреки всичко България остава сред най-проевропейските страни в ЕС, отбелязват от Галъп.


*Данните са от редовното изследване на „Галъп интернешънъл болкан", известно като ежемесечен Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл"Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл" в България от 1992 г. Последната вълна на изследване е проведена от 3 до 9 юни 2016 г. сред 819 пълнолетни българи чрез пряко интервю.