/ DarikNews.bg, архив
Пациентски организации ще искат оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция
Извършват ли клиниките ненужни ин витро процедури?
94276
Извършват ли клиниките ненужни ин витро процедури?
  • Извършват ли клиниките ненужни ин витро процедури?
Ненужни ин витро процедури се извършват в родни клиники на хора, при които няма шанс за бременност, сигнализираха днес пациенти. От пациентски организации "Заедно с теб" пък влязоха в задочен спор с 14-годишното сдружение "Зачатие", след като поискаха оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева. Недоволните пациенти обявиха, че са обезпокоени от доклад на Сметната палата, който отчита нарушения в центъра.
 
От сдружението обаче определиха пред Дарик искането като "несериозно" и изразиха удовлетвореност от дейността на центъра.
 
Според Пенка Георгиева, която представлява организации "Заедно с теб", в Центъра за асистирана репродукция цари хаос и липсва прозрачност. Това е и причината за исканата оставка на директора на центъра Мария Георгиева.
 
Не така обаче смятат от сдружение "Зачатие". "Не може пациентски организации, които са в съвсем различна сфера, които нямат никаква адекватна информация, нямат статистика да искат оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция. Това е несериозно", коментира пред Дарик председателят на организацията Стефка Сарафова.
 
Добра новина: Отпада лимитът за финансиране на ин витро процедурите

Междувременно пациенти поискаха стимулиращите ин витро процедурите лекарства да се заплащат посредством търгове от Министерството на здравеопазването. Причината е, че у нас има 34 медицински ин витро центъра и 34 различни цени на лекарства.
 
Даниела Христова е била дългогодишен пациент на ин витро клиника. "При мен се направиха две процедури, които изобщо не трябваше да започват. А те и продължиха. Това са често срещани явления. Когато една жена има прекалено нисък резултат на хормона на щитовидната жлеза, репродуктивният специалист трябва да насочи тази пациентка към ендокринолог", разказа тя.  
 
Пациентите се обединиха около тезата, че във всяка ин витро клиника у нас трябва да има психолог и етичен консултант, които да се грижат за неприятните новини при информирането на двойка за неуспешен ин витро опит.