Служители на „Винпром Карнобат” се изправиха срещу митничари, след като в петък заводът беше запечатан заради проверки за нарушения в данъчните складове на Миню Стайков. В момента бизнесменът е подсъдим за данъчни престъпления и пране на пари.
 
Последваха протести и блокади на пътища от страна на работниците, които видяха в акцията заплаха за прехраната си.
 
Шефът на Митница Бургас: Във „Винпром Карнобат“ са установени тежки нарушения

От Агенция „Митници” обявиха, че във „Винпром Карнобат“ е открит нелегален спиртопровод, който вероятно е извеждал алкохол от данъчния склад, без да се отчита от измервателните устройства, които предават информацията към митническите власти. От агенцията поискаха складовете да останат затворени, но Районният съд в Карнобат даде разрешение винпромът в село Церковски да започне пълноценно да работи още от в неделя.
 
Административният директор на предприятието Йовко Йовков категорично отрече твърдението на митничарите, че през въпросния кран е изтичал нелегален алкохол. "Този кран се използва при извършване на годишна профилактика на съоръженията", обясни Йовков пред NOVA. Той допълни, че кранът е монтиран преди няколко години.
 

жандармерия и полиция на 5 септември
Станимир Димитров


Откриха кран, от който може да се източва нерегламентирано алкохол в склад край Карнобат

Планът за това как да изглежда заводът, е одобрен от Агенция „Митници” и въз основа на него е бил издаден лиценз за работа на данъчния склад - през 2011 г. От митничарите зависело дали той ще бъде пломбиран или не.
 
"Хората, които са определяли мястото за пломбиране, са били по-компетентни от моментните проверяващи. Ако питате мен, не трябва да бъде пломбирано нищо. У нас се извършва най-абсурдното пломбиране в целия свят", коментира Йовков.
 
21 септември: Агенция "Митници" запечата складове на винпром Карнобат (ВИДЕО)

Той изтъкна още, че всяка година се провежда мониторинг от агенцията, който продължава по около три месеца.
 
"Кранът не е съществувал и не е давано разрешение за неговото монтиране. Защо е открит сега, а не преди години, е друг въпрос. Никой не си е затварял очите. Сега е моментът, когато е констатирано нарушението", коментира от своя страна директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов.
 
Протестиращи работници от „Винпром Карнобат“ блокираха важни пътни артерии

Предстои да бъде направен следствен експеримент, който да покаже дали през крана може да тече алкохол. Ако се окаже, че е така, количеството течност може да пълни по един камион на час, изчисли председателят на комисията за борба с контрабандата в парламента Емил Димитров.
nova.bg