Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Между 12 и 17% от избирателните секции в страната са били в риск от контролиран или купен вот. Това сочат данните от изследване на Антикорупционния фонд за редовните парламентарни избори на 4 април.

Резултатите показват, че в секциите в риск са подадени между 9 и 13 на сто от всички гласове в страната. Най-много рискови секции е имало в Кърджалийско.  Висок дял е отчетен и в района на Монтана, Пазарджик, Сливен, Търговище, Разград, Шумен и Враца.

31% от гласовете в тези рискови секции са пуснати за ГЕРБ. На второ място се подрежда ДПС с 30 на сто. БСП са спечелили 12 на сто в такива рискови секции, а "Има такъв народ" са получили 7 на сто от гласовете там.

„До 2013-та – 2014-та е било популярно закупуването на секция, един вид на едро, от една партия. След това разпределението започва да става между 2-3-4 играчи, в зависимост от мястото или дилъра на гласове, като това се е случило именно с цел избягване на такъв тип статистически натрупвания”, заяви политологът и анализатор по проекта Марио Русинов.
От ГЕРБ и ДПС отказаха коментар по изследването на Антикорупционния фонд.
NOVA