Избори 2011 били недостатъчно демократични и с непрозрачно финансиране
Избори 2011 били недостатъчно демократични и с непрозрачно финансиране / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Избори 2011 били недостатъчно демократични и с непрозрачно финансиране
47763
Избори 2011 били недостатъчно демократични и с непрозрачно финансиране
  • Избори 2011 били недостатъчно демократични и с непрозрачно финансиране

Управляващата партия използвала държавната машина, за да реализира надмощие в изборната надпревара на президентския и местния вот през октомври, сочат анализите от мониторинг на изборния процес, представен от Института за социална интеграция /ИСИ/ "За демократични, прозрачни и честни избори". 

Според наблюдателите демократичността на процеса е била нарушена, качеството на изборното законодателство - влошено, а предизборната кампания е била нечестна, манипулативна и неравностойна.

От института обясниха, че след разочароващите резултати от мониторинга на изборния процес е необходимо преосмисляне на част от текстовете в Изборния кодекс.

"Стана ясно, че част от визираните разпоредби са противоконституционни, а друга част от тях бяха обявени от Конституционния съд като отстъпление от процеса на демократизация на местната власт и намаляване на демократичната легитимност на общинските органи", коментира Вероника Дерибалтова, от екипа юристи, които са анализирали изборното законодателство.

В тази връзка от института предлагат "да се премахне правомощието на ЦИК да не допуска до участие в изборите политически партии въз основа на субективни критерии".

Появи се съмнение и за нова форма за купуване на гласове, при която самите застъпници играят ролята на брокери, обясни председателят на управителния съвет на института Катя Колева: "Случай, който направи много лошо впечатление, не само на нас, но и на европейските ни партньори, беше фрапиращото присъствие на двама депутати от ГЕРБ Иван Божилов и Станислав Иванов, които присъстваха в софийската общинска избирателна комисия по време на въвеждането на секционните протоколи и отчитането на изборните резултати".

Сред някои от основните нарушения, които наблюдателите са представили в своите доклади, са хаос и самоуправство в изборния ден, за присъствие на "яки момчета", които респектирали избиратели в Благоевград, за посочване на "правилния номер" в бюлетината в Перник, както и за раздаване на предварително попълнени бюлетини във Варненско.

В рамките на изследването - от 1 юли до 31 октомври, са регистрирани 389 новини, статии, анализи и интервюта, които са свързани с недемократични актове, нарушаващи действащата правна рамка или пораждащи съмнение за нарушаване на общоприетите принципи за демокрация. 109 с свързани с възможни манипулации от страна на основни политически "актьори", а 114 - с възможни манипулации от страна на наблюдаваните медии.

Често се наблюдава прикрито или явно толериране на един кандидат и съответно пренебрегване или игнориране на друг. Най-често споменаваното име на политик в изследвания период е било това на премиера Бойко Борисов - 1164 пъти в наблюдаваните печатни издания и 63 пъти във водещите новини на централните телевизионни емисии. Вторият е лидерът на БСП Сергей Станишев, който е споменаван 297 пъти в печата и 10 пъти в телевизиите.