Евелин Банев вече изтърпява присъдата си в Централния Софийски затвор. Изненадващо тази сутрин той сам се предаде в полицията. Бившият борец се издирваше от 2018 г. насам. Украинските власти го заловиха в Киев през септември 2021 г., но отказаха да го екстрадират с мотива, че е придобил украинско гражданство.

Оттогава местонахождението му бе неизвестно.

Припомняме, че според официалните данни, Банев се укриваше след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда спрямо него. В тази връзка през 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция за Република България в случай, че се открие на територията на която и да е държава - членка на МОКП Интерпол.

Евелин Банев-Брендо се предаде доброволно на полицията
 

Брендо
Булфото


Брендо е роден на 8 октомври 1964 г. в Бургас. Тренира борба от дете. През 1985 г. започва да учи в Националната спортна академия. По време на обучението си Евелин Банев често пътувал до международни лагери, турнири и състезания по борба, представяйки своя клуб „Академик – София” и Националния отбор на България по борба. Удостоен със званието "Майстор на спорта" на България и се бори в категория до 74 кг, под ръководството на Димитър Добрев.

След политическите промени през 1989 г. Банев прекарва голяма част от времето си извън България. През това време Банев натрупа състоянието си по време на Dot-com балона.  Той също така е инвеститор в недвижими имоти и предприемач, участващ в множество проекти в българската Ривиера и столицата.

Съдът отказа на Евелин Банев-Брендо да излежава у нас присъдите от Италия и Румъния
 

Брендо
Булфото


Банев стана известен с престоя си в затвора и многобройните си преследвания за пране на пари и наркотрафик в България и Италия. През юли 2014 г. Софийският апелативен съд оправда Брендо по всички наказателни обвинения срещу него и отмени присъда от седем години и половина, постановена преди това от Софийски градски съд. През септември 2015 г. Върховният касационен съд на Италия анулира 20-годишния му затвор за трафик на наркотици и върна делото за повторно разглеждане в Апелативния съд на Милано.
 През 2015 г. Банев сам издаде книгата „Взирам душата на България“, която пише по време на престоя си в затвора.

През април 2007 г. Софийската градска прокуратура повдига обвинение срещу Банев за организиране на престъпна група и пране на пари.  Впоследствие той е арестуван и пуснат под гаранция. Случаят на Банев отново нашумява в медиите през 2008 г., когато Швейцария се съгласява да вдигне банковата си тайна и да предостави банкова документация на българските власти. 
 

Брендо
Булфото


След ареста на Евелин Банев–Брендо в Украйна – къде ще бъде екстрадиран (ВИДЕО)


Към май 2012 г. делото на Банев все още е висящо, като съдебните заседания се отлагат по искане на прокуратурата. По това време българските власти започват операция "Кокаинови крале", част от която е в сътрудничество с италианските власти. При акцията са арестувани около 30 души, сред които и самият Евелин Банев. По-късно Брендо е обвинен във финансиране на трафик на наркотици между Южна Америка и Европа, а Италия пое отговорност за наказателното му обвинение. След операцията "Кокаинови крале" Италия поиска временно екстрадиране на Банев.

Българският апелативен съд потвърди 1-годишната екстрадиция на Банев в Италия на 17 юли 2012 г. с условието той да бъде върнат в България, когато е необходимо за процеса срещу него за пране на пари.  През февруари 2013 г. Софийският градски съд осъди Банев на над 7 години затвор. В същата година Градският съд в Милано също осъжда Банев на 20 години затвор за участие в престъпна организация за международен трафик на наркотици. 

След процеса Банев е върнат в България, където през юли 2014 г. Софийският апелативен съд го постанови като „невинен“ за пране на пари и го освободи условно. Година след това Върховният касационен съд на Италия също отменя 20-годишната присъда на Брендо за трафик на наркотици и разпореди ново разглеждане пред Апелативния съд в Милано.  Съдът заявява, че "несправедливата присъда" на Евелин Банев се дължи на липса на доказателства и нередности при използване на фактите.

Отвличането на Лара Банева
 

Брендо
Булфото


На 5 март 2013 г. десетгодишната тогава дъщеря на Банев - Лара е отвлечена от трима маскирани около 7.30 ч. на излизане от дома си в София. Мъжете застрелват нейния невъоръжен шофьор два пъти в гърба.

Момиченцето е освободено физически невредимо на 21 април 2013 г. - оставена е пред полицейско управление в София около 22:00 часа. Неофициално се твърдеше, че  похитителите първоначално са поискали 10 милиона евро откуп, но по-късно са се съгласили да я освободят в замяна на малко над половин милион.

Брендо като писател

Брендо
Булфото


През март 2015 г. Евелин Банев публикува самостоятелно романа си, озаглавен „Взирам се в душата на България“, който пише, докато е в затвора. Духовният роман разказва за пътуването към себеоткриването и реализацията, предадено от главния герой, Макс, след 20 години затвор на дъщеря му Анна. Банев е и художник на корицата на книгата – илюстрация на две мандали.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня