Илияна Йотова
Илияна Йотова / БГНЕС
Приемането на Френското предложение от страна на РСМ беше последната позитивна стъпка в процеса на присъединяване и на преговори на РСМ към ЕС. Оттам нататък всички действия са връщане назад. Съвместната историческа комисия не работи или нейната работа става все по-безсмислена и все по-формална. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде БГНЕС.

Дори малките първоначални консенсуси, които бяха постигнати по отношение на определени исторически събития, нямат никакви последствия - нито има промяна в учебниците, за което българската страна настояваше, нито за останалите претенции на България, които са написани черно на бяло в съвместния протокол. Всички събития след това предложение, от палежа на клуба в Битоля до посягане на българската културна институция, това е официална институция на българската държава, при това на реципрочен принцип, защото и те имат своя културен институт тук в София, заяви още Йотова.

Външният министър: Македонските атаки срещу българската държава надминаха атаките срещу клубовете ни

"Всички тези действия са оставени от македонските власти без последствия. Няма нито наказание, всичко заподозрени са на свобода, няма нито един знак, че правителството в РСМ иска първо да сложи спирачки на този невъобразим език на омразата, който продължава да се лее в РСМ по отношение на всичко българско, както и конкретни решения за както те казват криминални деяния", посочи тя.

Ако тези криминални прояви са толкова чести, как си представя РСМ своето бъдещо членство в ЕС, една от най-важните теми в преговорния процес е борбата с престъпността и корупцията, изтъкна вицепрезидентът.

Не виждам никакъв знак и сигнал за това, че скоро българите в РСМ ще намерят своето място в македонската конституция. Нещо повече, имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се предотврати записването на нашата общност там в основния закон на РСМ, което е изрично записано условие. Ние ще продължаваме да подкрепяме българите в РСМ и да се борим за техните права, защото там където човешките права липсват, там Европа няма. Ще настояваме пред македонските власти да изпълняват поетите вече ангажименти, заяви тя.

"С днешна дата имам усещането, че тези сили, както те самите говорят в РСМ, които са против членството на страната в ЕС, са по-силни", заяви тя.

"Президентът Радев, така, както бяхме подложени месеци наред на огромен натиск от страна на европейските структури, ще има разговор в следващите дни, за да постави отново въпроса за нападението на нашия културен институт в РСМ. Извън дипломацията аз не вярвам, че това е само криминално проявление", уточни още Йотова.
БГНЕС