/ БГНЕС
Страната ни няма да премахва възможността за даване на българско гражданство срещу инвестиции, но затяга чувствително процедурата по неговото получаване и последващия контрол. Това стана ясно на последното заседание на Временната анкетна комисия, създадена в парламента да проучи всички факти и обстоятелства за изнесените в медиите твърдения за подкупна схема при придобиване на българско гражданство.

Тя започна работа края на 2018 г., с срок от 3 месеца, но впоследствие той бе удължаван 4 пъти.

Сърби към българското малцинство: Изчезвайте в България

„Работата на комисията приключва с доклад, в който са отразени проблемите, които разглеждахме, пропуските в законодателството и нарушенията, които бяха изнесени от главния прокурор – предишния и сегашния“, коментира пред DarikNews.bg председателят ѝ Йордан Цонев.

Документът предстои да бъде окончателно одобрен от депутатите в пленарна зала, а законодателните предложения – внесени и обсъдени.

Един от въпросите, които чрез законодателни промени ще се опитат да решат народните представители, е свързан с т. нар. инвестиционно гражданство.
Предложението на правителството е то изцяло да отпадне, но депутатите от комисията са на друго мнение. Според тях тази възможност трябва да остане, но при много ясни правила и стриктен контрол. До този момент правените инвестиции за гражданство са били предимно в ценни книжа, но на практика си остават формални.

Вицепрезидентът предлага създаването на Асоциация на българските общности по света

С готвените нови текстове обаче контролът се затяга, за да може инвестициите да отидат директно в българската икономика. Българска агенция за инвестиции пък ще следи за това те да бъдат поддържани минимум 5 години.

Паралелно с това депутатите предлагат и промени, целящи да премахнат възможността за корупционни практики.

„Работихме в синхрон с изпълнителната власт, с работните групи към Министерството на правосъдието и към Министерски съвет. Отчетохме техните препоръки. Ние също направихме наши. Комисията приключва работа с добър работещ финален документ и законодателни предложения, които ще решат основните проблеми“, допълни още Йордан Цонев.