Христо Манчев: Без предпазна клауза за България в целия мониторингов процес
Христо Манчев: Без предпазна клауза за България в целия мониторингов процес / netinfo

Няма да има предпазни клаузи спрямо България в рамките на целия мониторингов процес – това каза за предаването „Денят” на Дарик заместник главният прокурор Христо Манчев.

Той каза още, че в сравнение с броя на населението, делата за пране на пари в България са най–много спрямо тези в цяла Европа.

Ето какво още заяви пред Дарик заместник главният прокурор

„Никаква предпазна клауза в целия мониторингов процес няма да има. Но ако трябва човек да бъде обективен, трябва да се случат някакви катаклизми, които аз съм убеден, че няма да има в България, за да се наложи предпазна клауза. Това много добре се разбира от ръководството държавното на нашата държава. Това, че България успя да създаде един работещ екип от специалисти в различните направления с координатори и отговорници за целия този период от време, за съжаление остана скрито от българското общество.

Малко са страните в целия ЕС и в света, където процента на съотношението на броя на жителите на България, обикновено за целите на нашата статистика се използва 1 на 100 000, имат такъв брой изобщо осъдителни присъди. Винаги поставям въпроса, кажете в някоя друга държава, съпоставена с броя на населението, която да има повече осъдителни присъди за последните година и половина за пране на пари. Да ви кажа честно, отговори не съм получил досега”.

Заместник главният прокурор каза още, че на този етап липсват необходимите предпоставки Александров да бъде освободен като магистрат и член на ВСС. Морал и закон не винаги вървят ръка за ръка, в този случай оставането му във ВСС е по закон, а щом е по закон, е правилно.

Постановлението от прокурорската проверка по случая Овчаров – Александров е разпоредено, образувано е производство и тепърва ще се разследва има ли данни за извършено престъпление сред събраните от прокуратурата факти по проверката и разменени реплики между двамата.

Много по-важно е според Манчев, не кой ще оглави следствието на мястото на Александров, а каква ще бъде съдбата на над 500 следователи в него.

Цялото интервю с Христо Манчев можете да прочетете тук