Хората не трябва да правят опити да се освобождават сами от заседнал асансьор
Хората не трябва да правят опити да се освобождават сами от заседнал асансьор / снимка: БГНЕС, архив

Хората в заседнал асансьор не трябва да правят опити да се освобождават сами, коментира за БТА Николай Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация.

Той съветва в такъв случай да се изчака техник от сервиза или да се звънне на 112. Маринков коментира снощния инцидент, при който мъж падна в шахта и загина при опит да излезе от заседнал между етажите асансьор. Маринков посочи, че в случая сервизните техници са имали достатъчно бърза реакция и са дошли за десетина минути.

Асансьорът не е имал предпазен щит под кабината, който би могъл да затвори по-голямата част от зейналата шахта, отбеляза експертът и допълни, че такъв щит би попречил на човека да падне толкова лесно.

Трябва да се провери защо е липсвал щитът, тъй като новите асансьори задължително трябва да го имат, а доколкото знам, става дума за нов асансьор, коментира Маринков. Той напомни, че промените в наредбата, свързана с безопасността и техническия надзор на асансьорите, са приети преди няколко седмици и според тях поставянето на такива щитове е задължително.

Санкциите обаче са най-вече административни.

Сега, когато се свика новият парламент, трябва задължително да инициираме законови промени, които включват много по-сериозни санкции, тъй като самата агенция по технически надзор се оплаква, че са на практика безсилни, коментира Николай Маринков.

Той посочи, че сега агенцията е изключително дейна, но законът не й дава правото да налага истински санкции, които да стреснат хората.

Затова е изключително важно, каквото и правителство да се сформира, да не забравя тази тема, апелира той.

Специалистът даде пример с Франция и разказа, че там, ако стане инцидент със смъртен случай с асансьор, моментално биват задържани собственикът на сервизната фирма, както и конкретният сервизен техник, който се е занимавал с асансьора. При доказване на вина на асансьорната фирма тази мярка се удължава и за такива инциденти дори хора влизат в затвора, отбеляза той.

Маринков информира, че преди дни е имало друг инцидент - човек е превозвал бойлер в асансьор без кабинна врата (тоест при движението му се вижда шахтата), бойлерът се е заклинил в шахтата и е премазал човекът. Такива инциденти е имало в Испания преди повече от 40 години, само че с кофи за боклук - тогава там са държали кофите в мазето и управителите са ги изкарвали на определено време. Заради такива случаи повече от 40 години в Испания не се правят асансьори без кабинни врати, а имат и допълнителни защити, обясни Маринков Това са мерки, които могат да се вземат, и е въпрос на държавна стратегия.

Затова се борим не само когато има инцидент да се демонстрира аварийна активност, а да има национална политика и стратегия за подобряване на цялостното техническо състояние на асансьорите в България, посочи експертът. Според него ние имаме "най-окаяните асансьори в Европа".

Източник: БТА