Гълъбово беше обгазено отново
Гълъбово беше обгазено отново / снимка: Дарик - Стара Загора

Регионалната екоинспекция осъществява стриктен контрол на качеството на въздуха в региона. В 14.00 и 15.00 часа автоматичното измервателно устройство за серен диоксид в централната част на град Гълъбово регистрира превишения на средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър по този показател.

Незабавно експертите на Регионалната инспекция са издали предписание на топлоелектрическите централи в енергиен комплекс “Марица изток” за намаляване на работещите без сероочистващи инсталации мощности за предотвратяване замърсяването на приземния въздушен слой в района на Гълъбово.

Създадена е организация с компетентните институции за реакция и предприемане на действия при необходимост. До момента не са отчетени превишения на средночасовите норми по наблюдаваните атмосферни замърсители от останалите пунктове за контрол на атмосферния въздух в област Стара Загора.

Към 16.00 часа концентрацията на серен диоксид в град Гълъбово се понижава, но отново е над средночасовата норма, съобщават от пресцентъра на инспекцията. Операторите на топлоелектрическите централи в Енергиен комплекс „Марица изток” са отговорили на даденото от РИОСВ – Стара Загора предписание за предприетите от тях мерки с цел предотвратяване замърсяването на приземния въздушен слой в района на град Гълъбово.