Гълъбин Боевски се прибра изненадващо в България
Гълъбин Боевски се прибра изненадващо в България / снимка: БГНЕС, архив

Гълъбин Боевски се прибра в България с полет от Париж в сряда в 14.00 ч., съобщи БНТ. Той обаче отказа всякакъв коментар.

Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин. По-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор.

През 2012 г. второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион по вдигане на тежести.

„Няма какво да кажа”, бяха думите на Боевски на излизане от летище София. Обръщайки се към медията спортистът добави: „Беше важно за вас преди две години, вече не е важно!”. На въпрос дали е оневинен, Боевски отговори кратко: „Айде сега”.

Адвокатът му Ивайло Дерменджиев също заяви пред телевизионния канал, че не е оторизиран да говори по случая.

От посолството на България в Бразилия коментираха завръщането на тежкоатлета в родината му по следния начин: „Ние можем да знаем, но нямаме право да даваме информация”.

В Министерството на правосъдието няма постъпило искане за изтърпяване на наказанието на Гълъбин Боевски на българска територия, съобщиха от кабинета на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на българския гражданин, посочват още от ведомството.

Гълъбин Боевски си е тръгнал от Бразилия вчера с временен паспорт от българското посолство, съобщи бТВ, позовавайки се на информация на Външно министерство. В момента ведомството очаква доклад по случая от посолството в Бразилия.

Гълъбин Боевски може да си е дошъл по Конвенцията за упойващите вещества, по която България и Бразилия са членки. В момента тя е единственият възможен начин осъден за наркотрафик в Бразилия българин да се прибере в родината си, коментира в. „24 часа”. Изданието припомня разговор от декември 2011 г. с Иван Сираков (бел.ред. тогава шеф на дирекция „Консулски отношения” в МВнР).

На въпрос дали Бразилия трансферира българи за доизлежаване на присъдата в родината той отговаря: „Невинаги. Нямаме двустранна консулска спогодба. Има една конвенция за упойващите вещества, по която и България, и Бразилия са страни. В момента в нашето правосъдно министерство текат две преписки по трансфер на осъдени в Бразилия българи. Така че всеки случай се решава отделно, независимо какъв срок е излежал сънародникът ни там. Но процедурата по трансфера може да започне само когато осъденият е поискал това в писмо до бразилските власти”.

Щангистът Гълъбин Боевски бе задържан на летището в Сао Пауло през октомври 2011 г. с кокаин в багажа и оттогава е в затвор в Бразилия. Наркотикът е бил укрит в специално приготвени тайници в три куфара. На 15 декември 2011 г. бе повдигнато обвинение на Боевски за наркотрафик.

Боевски се прочу с няколко скандала. През 2003 г. той беше наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за срок от осем години и на практика това прекрати кариерата му. През 2008 г. семейството му отново влезе в новините, когато синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор. Тогава Боевски-старши беше общински съветник в София.

Най-големият си спортен успех Гълъбин Боевски постига през 2000 г., когато завоюва златен олимпийски медал в Сидни.