Граждани поискаха ново отваряне на Конституцията
Граждани поискаха ново отваряне на Конституцията / Sofia Photo Agency, архив

Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки" поиска ново отваряне на Конституцията.
От организацията са внесли в парламента седем предложения за промени, подкрепени с над 5000 подписа.

„Правосъдие за всеки" настоява депутатите да ги разгледат по същество и да се стигне до реална правосъдна реформа.

20 негативни и 4 позитивни извода в доклада на Европейската комисия преброиха от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки".

Според Мирослав Мичев въпросът със SMS-а, изпратен от премиера Бойко Борисов до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, обаче остава отворен:

"Въпросът кой изпрати SMS-а не получи отговор. Но този служител трябва да понесе отговорността си по реда на установяване на дисциплинарно нарушение и съответно следващото от това дисциплинарно освобождаване от длъжност".

Още преди Нова година седемте идеи на организацията за съдебна реформа бяха внесени с подписка в Народното събрание и вече се разглеждат в комисии на парламента. Според Велислав Величков реформата трябва да тръгне от прокуратурата:

"Ние предлагаме 3 прости неща. В чл. 126 от Конституцията да отпаднат думите "методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори. Второ, въвеждане на конституционно ниво на длъжността зам.-главен прокурор за борба с корупцията. Той да е независим в дейността си от главния прокурор, да се избира и да се отчита пред ВСС. Трето, намаляване мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, обвързано и с другите двама големи в съдебната власт - председателите на върховните съдилища".

От „Правосъдие за всеки" предлагат още да се въведе явно гласуване във ВСС, мандатът на членовете да се намали от 5 на 3 години, парламентарната квота да се намали от 11 на 7 членове, както и да могат да се обжалват всички административни актове по съдебен ред. Освен това от днес на сайта на инициативата всеки ще може да изпрати писмо до депутат по свой избор, в което да поиска съдебна реформа.