Главният мюфтия: Не се извършват религиозни дейности в противоречие с мюсюлманското вероизповедание
Главният мюфтия: Не се извършват религиозни дейности в противоречие с мюсюлманското вероизповедание / снимка: DarikNews.bg, архив

Главният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи застана пред Пазарджишкия окръжен съд в рамките на делото за разпространение на радикален ислям. Той обясни, че познава осем от подсъдимите в процеса и влезе в детайли по зададените му въпроси относно комисията по фетва, която се оглавява именно от него.

„България има Национален съвет на религиозните общности, в който участват представители не само на мюсюлманската религия, но и на други религии. Затова мюсюлманите общуват и с хора от останалите религии. Главното мюфтийство ръководи дейността на районните мюфтийства, които са 21, така че то осъществява контрол върху тях", обясни главният мюфтия.

Той уточни, че комисията е решила мюсюлманите да се погребват без дрехи и ковчег, само с плат, който се изработва за погребенията по специален начин.

Главният мюфтия се върна назад в годините и обясни, че при комунизма хората са били принудени да се погребват в ковчези и с дрехи и тъй като това е продължило десетки години, някои от мюсюлманите са приели, че това е нормален начин за погребение.

Главният мюфтия бе категоричен пред съда, че в България не се извършват религиозни дейности в противоречие на мюсюлманското вероизповедание.

След определената от съда почивка въпроси към главния мюфтия ще бъдат зададени от прокурора по делото.

Няма информация обвиняемите по делото за радикален ислям да са извършвали дейности извън установените религиозни практики или в разрез с политиката на главното мюфтийство на Република България. Това заяви пред Пазарджишкия окръжен съд и заместник главният мюфтия Ведат Ахмед, който бе разпитан в качеството на свидетел в процеса.

По думите му мюсюлманският пансион във Велинград и училището за хафъзи в Мадан се контролират периодично от мюфтийството и досега не са установени нарушения, както и не е постъпвала информация за злоупотреби. Заместник-главният мюфтия обясни, че основните параметри на обучителните програми се задават от мюфтийството, а всеки служител изпраща периодично отчет за изпълнението на дейността си.

В отговор на въпрос на адвокатите Ведат Ахмед обяви, че 20-30 служители на Главно мюфтийство, в т.ч. имами и проповeдници, са завършили ислямския университет в Саудитска Арабия и допълни, че общо около 350 служители са получили висше образование в чужбина.

Ведат Ахмед потвърди казаното от главния мюфтия, че на този етап няма забрана за ползване и внасяне на религиозна литература и обобщи, че не му е известно организацията „Ау Уакф ал Ислями" да е плащала обучение на възпитаници на двете заведения във Велинград и Мадан.

Заместник-главният мюфтия бе категоричен, че Главно мюфтийство не е финансирало квартирата на семейството Горелски, където според обвинението са провеждани религиозни проповеди.

Чувал съм, че има опити за разпространение на непознати за България религиозни идеи, но главно мюфтийство прави необходимото да се противопостави на тяхното разпространение, допълни още Ведат Ахмед.

В рамките на днешното заседание ще бъде представена експертизата на д-р Сефер Хасанов от Висшия ислямски институт в София върху преводите от турски език на тюрколога доц. Юлия Димитрова от СУ.