Иван Гешев
Иван Гешев / Георги Димитров
Държавните институции са подложени на атака вероятно от руски хакерски групи. Прокуратурата, заедно със службите за сигурност, ще защитят българския национален интерес и този на европейските ни партньори от зловредно влияние. Toва написа главният прокурор Иван Гешев в Twitter по повод разпространената в медии информация за хакерска атака срещу български сайтове. 

Към този момент е известно, че атаката от руския град Магнитогорск. Възложена проверка. Обект на атака е на българската държава като част от европейското семейство. Тези хакерски атаки са към множество министерства, включително МВР, КС, Министерството на правосъдието, заяви главният прокурор на брифинг по-късно.

"Това е сериозен проблем, който очакван - на всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и защитаваме европейски ценности", заяви той.

Според директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов кибератаката е дошла от Магнитогорск, град в Руската федерация. Началото на атаката е започнато именно от този град, посочи още той. Не е ясно дали е група или няколко група от хакери, или дали стои руската държава, ще бъде установено в рамките на разследването.

С помощта на специализиран софтуер атаката е проследена от нейния зародиш, каза Сарафов. Той изрази надежда, че по пътя на международната правна помощ ще се установят конкретните лица, които стоят зад нея. Сарафов подчерта, че хакерската атака от територията на Русия не е първата и припомни атаката срещу „Български пощи“, проведена също от Русия. "Дали е инициатива на някакви лица или на държавни структури не мога да се ангажирам към този момент, защото това е въпрос и на следствена тайна", коментира Сарафов.

ДАНС и ГДБОП разследват хакерската атака срещу правителствени сайтове

По рано-днес от Софийската градска прокуратура (СГП) съобщиха, че атаката е била от типа DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга.

Проверката е възложена на Държавната агенция „Национална сигурност“ и на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, като след приключването ѝ материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

От самото начало на деня спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, Информационно обслужване, както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибер атаки с различни сила и интензитет. Сигналите получени днес са за атака тип DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга, която е овладяна своевременно, съобщиха от Министерството на електронното управление.
Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации.