Фрегатата „Дръзки” ще участва в операцията на НАТО в Либия
Фрегатата „Дръзки” ще участва в операцията на НАТО в Либия / снимка: DarikNews.bg, архив
Фрегатата „Дръзки” ще участва в операцията на НАТО в Либия
40071
Фрегатата „Дръзки” ще участва в операцията на НАТО в Либия
  • Фрегатата „Дръзки” ще участва в операцията на НАТО в Либия

Най-рано на 15 април фрегата „Дръзки” ще бъде изпратена за участие в операцията на НАТО „Обединен защитник”, съобщи военният министър Аню Ангелов след заседанието на правителството. Предвижда се фрегата да участва за срок от един месец плюс 10 дни за отиване и връщане, което ще струва милион и половина лева, осигурени от бюджета на министерството, допълни Ангелов.

По думите в решението на правителството е заложен период от три месеца, в случай, че операцията продължи повече от месец. На борда на „Дръзки” ще има до 160 души, включително група за специални операции, обясни още военният министър.

Рискът за българските военнослужещи, които ще бъдат на фрегатата се оценява като нисък, каза министърът. По думите му те няма да влизат в преки бойни действия, а само при самоотбрана, ако бъдат нападнати.

В отговор на въпрос министърът на отбраната заяви, че към 1 юли се предвижда съкращаване на още 20 на сто от цивилната администрация и  11 на сто от Щаба на отбраната. Той отбеляза, че в администрацията на Министерството на отбраната работят шестима души в пенсионна възраст, а 11 са по трудово правоотношение. Те
са вече в процедура на освобождаване, добави министърът. Той е поискал постановлението да бъде прието на вносител, след обсъждане от всички министри.

Коментарът на министър Аню Ангелов чуйте в аудиофайл