Прошката е рецептата за оцеляване в днешния свят", каза пред NOVA именитият учител по физика и приложна математика Теодосий Теодосиев. Той гостува в предаването "Събуди се" заедно с един от своите ученици – Калоян Лозанов, който вече има докторска степен по Космология в университета в Кеймбридж.

В очакване на Бъдни вечер

В отговор на въпроса дали е вярващ човек, той се определи като "знаещ". "По-скоро знаещи, защото сляпата вяра е опасно нещо, с нея може да се злоупотребява. Смятам, че онова, което знаещият човек възприеме като морален кодекс, трябва да има много разум. Най-умното, което досега е измислено - за мен като човек на точните науки няма никакво значение дали Исус е вселенски пратеник или е най-великият между евреите - той е направил най-голямото откритие в историята на морала - на злото да се отговаря с добро. Това е рецепта за оцеляване на света. Преди 2000 години идва морален урок, който сега ни е безпределно необходим, ако искаме светът да оцелее", каза Теодосий Теодосиев.

На Рождество трябва най-вече да празнуваме духовно в семейството си

Запитан къде е спасението, физикът посочи: "От една страна, един човек може да изхрани 1000 души. Тези силни личности, те са спасението на хората като физическо оцеляване, но има и по-важни неща - духовното оцеляване. Има цяла наука за това - теория на катастрофите. Първобитният човек с неговите 40 вата мощност, ако не мърда много, а ако се развихри - 200-300 вата, е могъл да направи злина в твърде малки мащаби. Но технологиите наред с добрите страни носят и рисковете и по теорията на катастрофите рисковете се увеличават, защото светът нараства много като численост, популация. Спасението е в приемането на тези морални норми, които преди 2000 години са дадени. Рождеството, което ще празнуваме, е на изключителна, вселенска личност, която е дала урок как да оцелеем", каза учителят.

В началото на 2018 г. на Земята ще станем почти 7,6 милиарда

Тео призна, че като малък не е искал да става преподавател. Мислел се за човек на изкуството.  „Оказа се обаче, че и преподаването може да бъде изкуство”, казва учителят. Той споделя още, че много бързо усеща и разбира кой от учениците му е добър и ще постигне успехи. „Г-н Теодосиев учи не само на физика, но и на това как да учиш”, каза Калоян Лозанов.
Учителят обаче е категоричен, че най-добрите му възпитаници дължат успехите си не на него, а на самите себе си.
nova.bg